Już jakiś czas temu robiłam ciasto z kremem pistacjowym. Wtedy wykorzystałam ten krem w połączeniu z musem cytrynowym. Było pysznie. Ciasto z kremem pistacjowym i musem cytrynowym.
Teraz postanowiłam połączyć moje ukochane pistacje z brownie. Do tego glazura pomarańczowa. Lekko gorzkawa i kwaskowa. Krem pistacjowy nabiera charakteru w takim towarzystwie. Glazura pomarańczowa i całe mnóstwo prażonych pistacji.
Mini brownie z kremem pistacjowym
Składniki
Spód Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 60%-70% kakao dobrej jakości
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 135 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej: mielone migdały
- szczypta soli
Na masę pistacjową (masa potrzebna do zrobienia kremu pistacjowego):
- 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji
- 75 ml wody
- 200 g cukru
- 120 g mąki migdałowej
- 5 łyżek oleju arachidowego lub roślinnego
- aromat migdałowy
Na krem pistacjowy
- 300 g białej czekolady posiekanej
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g masy pistacjowej
- Glazura pomarańczowa:
- opcjonalnie: 1/2 szklanki pistacji
- Marmolada pomarańczowa 250 gram
Instrukcje
Spód Brownie:
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C .Dno formy 20 cm / 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki czekoladę, mieszając od czasu do czasu roztopić czekoladę razem z masłem nie podgrzewając za bardzo masy.
- W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem .Dodać do nich roztopioną masę czekoladową i zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mąkę, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć do blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Masa pistacjowa
- Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
- Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
- Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
- Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze), dodając kilka kropelek aromatu i olej (jeśli masa jest za gęsta; powinny wystarczyć 2-3 łyżki), gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z mąką migdałową. Masa, zgodnie z tym przepisem, powinna mieć konsystencję marcepanową.
Krem pistacjowy
- Czekoladę pokroić w drobne kawałki, zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej mieszając od czasu do czasu; całość połączyć z masą pistacjową, przełożyć do lodówki, aby zgęstniała do konsystencji np Nutelli.Po wyjęciu z lodówki masę można ubić mikserem żeby dodać jej lekkości. Do kremu można dodać zielonego barwnika spożywczego . Krem wyłożyć na brownie .
Glazura pomarańczowa:
- W rondelku podgrzać marmoladę pomarańczową . Ciepłą , przetrzeć przez sitko . Gładką masą posmarować wierzch kremu pistacjowego . Na masę wyłożyć uprażone pistacje