Marchewkowe pole rośnie wokół mnie…W marchewkowym polu jak warzywo tkwię…Marchewkowe o ogrodzie miewam sny…W marchewkowym stanie jest najlepiej mi…Wszystko się może zdarzyć…Tak ostatnio przez sen coś tam mamrotał pod nosem Królik (doświadczalny)…tzn nie całą zwrotkę na Boga…bo On tak cicho czasem coś mamrocze, że człowiek się musi domyślać o co mu chodzi
Najgorzej jak mamrocze coś tam pod nosem, jak Konefka napieprza garnkami w kuchni i za wuja nie wiadomo co mamrocze, ale wiadomo, że coś na Konefke pyskuje. W takim przypadku zamykacie mu czymś pyska, żeby się nie denerwować. Nerwy i tak macie wystarczająco zszargane mieszkając z tą kreaturą, po co Wam dodatkowy stres i nerwy
No ale wracając do naszego marchewkowego pola, o którym coś tam nucił Króliś przez sen. Tak nucił, tak zawodził i śpiewał, że wyśpiewał sobie marchewkowe kluski. No ileż można żreć surową marchewkę? Niby jak się jest Królisiem to można ale Konefce już się surową marchwią zaczęło odbijać…i ogólnie tym zdrowym żarciem i warzywami jedzonymi na pęczki.
Aby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu , Królisiowi machnęła kluseczki marchewkowe podane z masłem szałwiowym i parmezanem…Króliś na żądanie do klusków dostał jajko sadzone. Króliś sie kluchami zapchał i dzięki Ci Panie już więcej nie nucił a Konefka mogła z finezją delektować się obłędną polędwiczką wieprzową w szynce parmeńskiej z dodatkiem kluseczek, które summa summarum okazały się całkiem w porzo i na wypasie.
Film jak w prosty sposób zrobic kluski marchewkowe
Marchewkowe kluski
Składniki
- 500 gramów ugotowanej marchwii
- 1 jajko
- 150 gramów mąki pszennej
- 1 /2 łyżeczki mixu słodka papryka, gałka muszkatołowa, kmin rzymski
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 1 łyżka oleju potrzebna do gotowania, zeby kluski się ze sobą nie sklejały
dodatkowo
- 3 łyzki masła
- pęczek szałwi
- płatki parmezanu
Instrukcje
Na kluski
- Marchew umiescić w blenderze i zmiksować na puree. W trakcie miksowania dodać jedno jajko i jeszcze chwilę blendować. Przełożyć do większego pojemnika, dodać czosnek i przyprawy oraz szczyptę soli. Wsypać makę i dobrze wyrobić. Kluski gotować wrzucając na wrzątek z olejem. Kluski gotowac tak jak te łyżka kladzione. Gotowac ze 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyzką cedzakową i odkładać na talerz
Na masło szałwiowe
- Na patelni roztopić . Na roztopione masło wrzucic listki szałwi i smażyć. Gdy zrobią się chrupiące, można z ognia ściągnąc patelnię.Pilnować zeby się nie przypaliło
- Kluski podawać polane masłem i posypane parmezanem
Carrot dumplings
Składniki
- 500 grams of cooked carrots
- 1 egg
- 150 grams of plain flour
- 1/2 teaspoon of mix sweet paprika nutmeg, and cumin
- 2 cloves of garlic crushed
- 1 tablespoon of oil needed for cooking to prevent the dumplings from sticking together
Additionally
- 3 tablespoons of butter
- a bunch of sage
- parmesan flakes
Instrukcje
For the dumplings
- Place the carrots in a blender and mush them. While mixing, add one egg and blend for a while. Transfer to a larger bowl, add garlic, spices and a pinch of salt. Add the flour and knead it well. Boil the dumplings by adding them to boiling water with oil. Cook them as if they were put on a spoon. Cook for 3 minutes after rising to the surface. Remove with a slotted spoon and put on a plate
For sage butter
- Melt butter in a frying pan. Put the sage leaves on the melted butter and fry. When they get crunchy, you can remove the pan from the fire.
- Serve the dumplings covered with butter and sprinkled with Parmesan cheese