Szukaj
Close this search box.

Mango lassi czyli Indyjski koktajl jogurtowy z mango

Jak jestem w Londynie to obowiązkowo zaglądamy z przyjaciółmi do pewnej indyjskiej knajpy, w której jadłam najlepsze jak do tej pory curry na świecie. Tam też  pierwszy raz piłam Mango lassi podane zaraz po serii siarczyście pikantnych specjałów indyjskich. Nie zapomnę tego mlecznego, delikatnego smaku mango, który ugasił ten ogień w krtani.  Wiedziałam  już wtedy, że  będę musiała spróbować zrobić ten napój u siebie w domu. Domowy napój jest kremowy, lekko  słodki i lubię tą nutę kardamonu oraz subtelny smak mango. Ale tak szczerze ten w tej indyjskiej knajpie  miał ten efekt WOW, gdzie przy każdym łyku szerzej ci się otwierają oczy i nie możesz uwierzyć, ze coś może być aż tak smaczne. Tu tez jest smacznie, ale czegoś mi zabrakło. Tylko jak wydusić z właścicieli lokalu, jaki jest magiczny składnik, który spowodował ta eksplozje smaków ?

Mango lassi czyli Indyjski koktajl jogurtowy z mango

Składniki
  

  • 6 zielonych strąków kardamonu opcjonalnie
  • 2 dojrzałe mango
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • Płynny miód opcjonalnie
  • kilka kostek lodu

Instrukcje
 

  • Rozdrobnić ziarna kardamonu w moździerzu na drobny proszek i odstawić.
  • Obrać mango ze skóry .Cały miąższ wrzucić ( usunąć pestkę)  do blendera z jogurtem, mlekiem , kostkami lodu   miodem  i  sproszkowanym  kardamonem .
  • Zblendować aż będzie gładkie. W razie potrzeby dodać więcej miodu. Podawać od razu.

 

P1013558-2.jpg
P1013560-2.jpg
źródło inspiracji
http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/mango-lassi/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube