Delikatne przegrzebki w towarzystwie buraków i owocowej salsy. Danie wykwintne, acz bardzo łatwe do przygotowania.
Małże św Jakuba na buraczanej paście z truskawkową salsą
Ingredients
- Małże św Jakuba ok 8 sztuk
Na pastę buraczaną:
- 4 buraki
- 200 g sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- garść posiekanych pistacji
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- łyżka listków tymianku
- przyprawy: sól pieprz
Na salsę truskawkową:
- 10 świeżych truskawek
- Garść jagód
- Ziarna granatu
- Miód
- Sos tabasco
- Tymianek
Instructions
Na pastę buraczaną:
- Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Ser rozgnieść widelcem, dodać do buraków. Dodać sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje.Doprawić do smaku wg uznania. Wymieszać
Na salsę truskawkową:
- Truskawki umyć. Odciąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody i ziarna granatu . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .
- Małże wyjąć z muszli, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową. Smażyć przegrzebki na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Z dwóch stron po około 1,5 – 2 minuty.
- Małże podawać na paście buraczanej z truskawkową salsą , kiełkami i kozim serem