Szukaj
Close this search box.

Malinowo czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Zainspirowałam się przepisem na kostkę malinowo czekoladową z Moich Wypieków. Miałam piec czekoladowy spód dzień wcześniej, zanim planowałam zrobienie musu malinowego. I już był w ogródku …już witał się z gąską … Plany, planami a rzeczywistość swoją drogą. Czekoladowego spodu nie udało się upiec zgodnie z zamierzeniami. Trzeba było więc improwizować, bo ciasteczkowy potwór już zaglądał mi przez ramię domagając się swojej porcji czegoś słodkiego. Poza tym maliny w lodówce też już głośno krzyczały, że trzeba je wykorzystać.

Ja podaje więc przepis na wersję improwizowaną. Jeśli jednak ktoś będzie miał życzenie, profilaktycznie wklejam oryginalny przepis na czekoladowy spód. Mus malinowy jest bajeczny i nie raz go jeszcze wykorzystam w innych deserach. Lekki, kwaskowaty i mega malinowy. Super komponuje się z czekoladowym spodem.

Malinowo czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki
  

Składniki na tortownice ok 25 cm

    Czekoladowy spód:

    • 1 ½ opakowania rolady czekoladowej
    • Galaretka malinowa

    Składniki na malinowy mus:

    • 700 g malin świeżych lub mrożonych
    • 3 łyżki cukru
    • 1 i ½ opakowania galaretki malinowej na 600 ml wody
    • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
    • 2 opakowania brzoskwiń w puszce
    • Sos malinowy

    *Składniki na ciasto czekoladowe:

    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 180 g masła
    • 80 g gorzkiej czekolady posiekanej
    • 2/3 szklanki kakao
    • 3 duże jajka
    • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

    Instrukcje
     

    Czekoladowy spód:

    • 1 ½ opakowania rolady czekoladowej pokroić na mniejsze krążki .(  Wy możecie zrobić czekoladowe ciasto z przepisu zamieszczonego na końcu ). Wyłożyć spód tortownicy i zalać 1 opakowaniem galaretki  rozpuszczonej w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu (ok 400 ml ). Odstawić do stężenia

    Składniki na malinowy mus:

    • Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
    • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego wylać na czekoladowy spód . Odsączone połówki brzoskwiń powciskać jedną obok drugiej w mus malinowy . Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
    • Na koniec polać sosem malinowym

    *Na ciasto czekoladowe:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek – wymieszać i przesiać, odłożyć.
    • W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
    • Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do lekkości i puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić (tą samą końcówką miksera). Dodawać kwaśną śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
    • Wysoką formę prostokątną o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto przelać do formy, wyrównać.
    • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 – 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube