Malinowa chmurka inaczej

Malinowa chmurka inaczej

Malinowa chmurka inaczej

Malinowa chmurka inaczej

Prep Time 1 hour
Cook Time 45 minutes
6 hours
Total Time 7 hours 45 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na biszkopt

  • Potrzebna tortownica 25 cm
  • 4 jajka
  • 2/3 szkl drobnego cukru
  • 1/4 szkl mąki tortowej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na malinową żelkę

  • 700 g mrożonych malin
  • cukier do smaku
  • 7 listków żelatyny lub 12 g żelatyny w proszku

dodatkowo do żelki

  • ok 300 g świeżych malin

Na białą piankę

  • Potrzebna tortownica 25 cm
  • 9 białek
  • 1 szkl 300 ml pojemność cukru
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 9 listków żelatyny

dodatkowo

  • bezy
  • liofilizowana malina

Instructions
 

Na biszkopt

  • W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Ubić aż masa będzie całkowicie biała i zwiększy swoją objętość.
  • Mąki i mielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia i koniecznie przesiać.
  • Do miski z żółtkami w kilku partiach dodawać suche, przesiane składniki do połączenia.
  • W osobnej misce ubić białka z cukrem, tak, żeby paian była lśniąca i sztywna.
  • Ubite białka dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć szpatułką.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie.
  • Ciasto wlać do tortownicy i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175C na około 45 minut.
  • Po wyjęciu biszkoptu zrzucić go na podłogę w formie z wysokości około pół metra. Powinno to zahamować proces opadania biszkoptu.
  • Wystudzić biszkopt. W zależności jak wyrósł, przekroić na dwie lub trzy części. Jedną wykorzystać do naszego ciasta, pozostałą część ciasta wykorzystać do innego deseru

Na malinową żelkę

  • Mrożone maliny umieścić z cukrem w rondelku i zagotować. Gotować ok 5 min. cały czas mieszając. Ciepłe maliny zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sitko. Odstawić do przestudzenia
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
  • Do malinowego puree dodać cukier do smaku, tu dodajecie według swoich preferencji. Zewnętrzna masa jest dośc słodka, więc ja nie dodaję za dużo, żeby nie było za słodko
  • Malinowe puree połączyć z żelatyną

Środek ciasta

  • Potrzebna tortownica lub rant o średnicy 16 cm
  • Z wcześniej odkrojonego kawałka biszkoptu, używając rantu, wykroić 16 cm okrąg. Umieścić w rancie lub tortownicy. Na wierzch wylać tężejącą masę malinową, a na wierzchu powciskać maliny. Wstawić do lodówki, do stężenia

Na białą piankę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca.
  • W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę, ale nie na sztywno. Połączyć z ubitymi białkami.
  • Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.

Złożenie ciasta

  • W tortownicy o średnicy 25 cm umieścić na środku biszkopt z żelką. Po bokach i na wierzch wylać białą, piankową masę. Wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować bezami i liofilizowanymi malinami
Keyword biszkopt, malinowa chmurka, maliny, śmietana
malinowa chmurka

malinowa chmurka inaczej

ciasto z malinami

malnowa fantazja

Podrzucam też przepos na Ciasto szpinakowe z malinowym musem – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube