Konefka poleca: makaron w sosie mięsno paprykowym
No niby taki tam makaron w sosie. Sos coś jak do spaghetti ale nie pomidorowy ale mocno paprykowy z dodatkiem mięsa mielonego, wołowego. No i makaron inny, co by było jak w wywalonej w kosmos restauracji.
I już czujecie się wybrańcami Boga, przy tak podanym obiedzie. Do tego sos, no to jest petarda. Dużo papryki, suszone pomidory i dodatek charakternego ajvaru. Jest naprawdę dobrze.
Danie najlepsiejsze właśnie na takie dni gdy za oknem piździ jak w kieleckim, nic Wam się nie chce i najchętniej schowalibyście się do szafy. I wtedy na pomoc przychodzą kluseczki i ich wspierająca moc.
Po zjedzeniu jednego talerzyka, no może dwóch czujecie, że chce Wam się żyć i nawet możecie zaśpiewać jakąś radosna piosenkę, no od rana mam dobry humor czy cuś w ten deseń
Te kluseczki pozwolą Wam też zmierzyć się z całym złem tego świata, np z obliczem nadąsanego królisia (doświadczalnego) szwędającego się po domu
Makaron z sosem mięsno paprykowym
Ingredients
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 papryki czerwone pokrojona w kostkę
- 2 papryki pomarańczowe pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól pieprz
- 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 2 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ajvaru
- 6 suszonych pomidorów z zalewy drobno pokrojonych
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
Instructions
- Na patelnię z rozgrzanym olejem dodać cebulę i zeszklić. Dodać mięso mielone, przemieszać i razem smażyć kilka minut. Dodać pieczarki i przesmażyć z mięsem. Wrzucić paprykę i dusić kilka minut. Podlać 1 szklanką bulionu wołowego i dusić ok 10 min. Następnie tymianek, słodką paprykę i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone pomidory, pastę z suszonych pomidorów, ajvar i koncentrat pomidorowy.
- Dodać resztę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Dodać sos sojowy i worcestershire. Gotować przez około 5 min.
Podrzucam tez przepis na muszle z pastą gryczaną