Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego. Jakis czas temu robiłam pesto z czonku niedżwiedźiego. Przyszła więc najwyższa pora, żeby wykorzystac słoiczek z tym cudnie pachnacym specyfikiem. Makaron wymieszany z pesto i podany w tpwarzystwie piersi kurczaka marynowanej w powidłach śliwkowych i sosie sojowym.
Makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na pesto z niedźwiedziego czosnku
- 2 duże garści umytych liści czosnku
- 3 łyżki pistacji
- 4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
Na kurczaka
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Dodatkowo
- Ugotowany makaron
Instrukcje
Na pesto z niedźwiedziego czosnku
- Liście czosnku poszatkować na mniejsze kawałki
- Przełóżyć do naczynia miksera. Dodać pozostałe składniki i zblendować do konsystencji pesto. W razie potrzeby dodac więcej oliwy.
Na kurczaka
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
- Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą
- Ugotowany makaron wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim i podawać z piersią z kurczaka
Słowo kluczowe czosnek niedżwiedzi, Królik dba o linię, pesto, pierś z kurczaka, szybki obiad