Aromatyczny kurczak w sosie morelowym. Makaron obtoczony w kremowym sosie świetnie komponuje się z mięsem i surówką z czerwonej kapusty.
Makaron z kurczakiem w sosie morelowym
Ingredients
- Podudzia z kurczaka 6 sztuk
- 1 czerwona cebula
- 400 gram moreli z puszki ze sokiem
- 250 ml śmietana kremówka 30 %
- sól
- pieprz
- słodka czerwona papryka w proszku
- kurkuma
- imbir
- czosnek granulowany
- oliwa
Surówka
- kapusta czerwona poszatkowana
- burak pieczony pokrojony w kostkę
- czarne oliwki
- seler zielony pokrojony kostkę
- szczypior
- jabłko pokrojone w kostkę
Sos do sałatki
- sos balsamiczny figowy
- miód
- cytryna
- sól
- pieprz
- makaron linguinie
- długie marchewki
Instructions
- Podudzia natrzeć przyprawami i smażyć na rozgrzanej oliwie, z obu stron do zrumienienia. Zdjąć mięso z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego . Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Dorzucić do kurczaka. Dodać morele w puszcze, razem ze sokiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 40min. Pod koniec wyciągnąć mięso i dodać śmietanę kremówkę. Wymieszać i zostawić w piekarniku jeszcze na kilka minut. Sos zblendować .
Na sałatkę:
- Wszystkie składanki wymieszać w misce i dodać sos do sałatki
Na makaron:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Podudzia podawać na makaronie z sosem morelowym oraz długimi marchewkami