Makaron z kurczakiem i sosem hoisin. Obiad na szybko, bo piekłam wcześniej kurczaka i zostało mi mięso z piersi a trzeba było je jakoś zagospodarować. Użyłam gotowego makaronu i tak oto w pół godziny miałam obiad na stole. Jeśli nie macie resztek z kurczaka z dnia poprzedniego można szybko upiec pierś w piekarniku.
Makaron z kurczakiem i sosem hoisin
Ingredients
Sos hoisin
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 1 płaska łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
Na warzywa z kurczakiem
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cząstki mięsa z pieczonej piersi kurczaka 2 sztuki
- 1 marchewka pokrojona w paski
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 8 mini kukurydz pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 garści poszatkowanej kapusty włoskiej
- 1/2 białej części pora pokrojonego w talarki
- 3 cm kawałek imbiru starty na tarce
- 2 ząbki czosnku straty na tarce
Dodatkowo
- opakowanie gotowego makaronu do stir fry
Instructions
Sos hoisin:
- Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i podgrzewać cały czas mieszając przy użyciu rózgi) aż składniki się połączą a sos będzie jednolity.
Na warzywa z kurczakiem
- W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa. Dodać czosnek, imbir i kurczaka.
- Dodać makaron, podgrzać, następnie wlać sos hoisin i wymieszać, jeszcze chwilę podgrzać i zdjąć z ognia. Podawać z posiekaną dymką lub szczypiorkiem