Szukaj
Close this search box.

Makaron z burakowym pesto/Beetroot pesto fusillata casareccia

Makaron z burakowym pesto. Pyszny makaron fusillata casareccia wymieszany z obłędnym pesto z buraka. Do tego dorsz z piekarnika. Piękne kolory, do tego zdrowo i smacznie. Czego chcieć więcej?

Makaron z burakowym pesto

Ingredients
  

Buraczane pesto

  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów Pini
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Na makaron

  • 100 gr ugotowanego makaronu fusillata casareccia
  • buraczane pesto opcjonalnie
  • garść płatków parmezanu

Na dorsza

  • 500 g filetu z dorsza
  • 2 cm kawałek imbiru starty na tartce
  • Sok z limonki
  • Kilka gałązek świeżego koperku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • szczypta suszonej szałwii

Instructions
 

Buraczane pesto

  • Buraki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Dodać oliwę. Zmiksować.Dodać starty ser, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Na makaron

  • Ugotowany, ciepły makaron wymieszać z buraczanym pesto. Przed podaniem posypać serem parmezan.

Na dorsza

  • Filety z dorsza z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyć dorsza. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Następnie położyć koperek. Rybę skropić odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.

 

 

Beetroot pesto fusillata casareccia

 

Beetroot pesto

  • 3 cooked beetroots
  • 2 cloves of garlic crushed
  • 1/2 cup of pine nuts
  • 1/4 cup of grated grana Padano cheese
  • 1/2 lime
  • 1/3 cup of olive oil
  • salt

For pasta

  • 100 grams of cooked pasta fusillata casareccia
  • beetroot pesto optional
  • a handful of parmesan shaves

For cod

  • 500 g of cod fillet
  • 2 cm piece of ginger grated
  • Lime juice
  • A few sprigs of fresh dill
  • salt
  • freshly ground colored pepper
  • a pinch of dried sage

For beetroot pesto

  1. Cut the beetroot into smaller pieces and put into a blender. Add garlic and nuts and squeezed juice from the half of the lime. Mix. Add olive. Add grated cheese, season with salt and pepper to taste. If the mixture is too thick, add olive oil to obtain the desired consistency.

For pasta

  1. Boiled warm pasta mix with beetroot pesto. Before serving, sprinkle with Parmesan cheese.

For cod

  1. Rub well fillets on each side with lime juice. Season with salt and pepper. Heat the casserole with a small amount of oil. Place cod. Rub ginger on top and sprinkle with dry sage. Then place the dill. Sprinkle fish with a little oil on top. Bake at 180 ° C for about 20 minutes.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube