Makaron chow mein z krewetkami I warzywami
Servings 2
Ingredients
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 10 krewetek tygrysich oczyszczonych, mogą być mrożone *
- 1 marchewka niezbyt duża
- 1/2 czerwonej papryki
- Groszek cukrowy ok 100 gram świeżego lub mrożonego
- 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku biała i jasnozielona część
- 200 gram szparagów
- 100 gram małych pieczarek
- 100 gram zielonej fasoli
- Kilka sztuk małej kukurydzy
- 100 g makaronu chow mein
- 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
Instructions
- Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłukać zimną wodą.
- Na większej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać pokrojony na plasterki czosnek i zeszklić go. Dodać krewetki i smażyć przez 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez minutę (krewetki surowe, które nie były blanszowane należy smażyć troszkę dłużej).
- Przygotować warzywa: W małym garnuszku przez kilka minut pogotować zieloną fasolę , odcedzić .Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć .Pieczarki umyć. Czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę pokroić w plasterki , oczyszczoną paprykę pokroić ostrym nożem wzdłuż na cienkie paseczki (zapałki). Dymkę (szczypiorek) pokroić ukośnie na plasterki. Groszek i kukurydzę umyć .
- W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund
- Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.Dodać krewetki
- Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 1-2 minuty.
- * Krewetki: Mrożone krewetki rozmrozić. Jeśli są to krewetki nieobrane – obrać je z pancerzy pozostawiając sam ogonek, odciąć głowy. Pancerze i głowy zachować do bulionu. Krewetki naciąć nożem wzdłuż tułowia po obu stronach i usunąć ciemne jelito (czarne nitki ciągnące się wzdłuż tułowia). Opłukać i dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Pomarańczowe (ugotowane) krewetki wystarczy rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach.