Rolada z kurczaka z żurawinami i pistacjami podawana z kuskusem. Dietetycznie ale również bardzo smacznie. Żurawina i pistacje sprawia, że mięso z kurczaka nie jest mdłe. Roladki podawane z kuskusem i szparagami.
Rolada z kurczaka z zurawinami
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 4 piersi z kurczaka 500g
- 2 jajka
- 75 gr pistacji
- 75 gr suszonej żurawiny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- imbir
- mielony kmin rzymski
- 3 ząbki czosnku
Instrukcje
- Mięso z surowej piersi z kurczaka oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać surowe jajka i przyprawić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do środka wrzucić suszone żurawiny i pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać . Rozłożyć folię spożywczą i wyłożyć na nią mięso. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 min.
- Roladę mozna podawać według uznania. U mnie z sosem czosnkowym i kuskusem
Słowo kluczowe danie mięsne, danie obiadowe, indyk, zurawina
Chicken roulade with cranberries and pistachios
- 4 chicken breasts (500g)
- 2 eggs
- 75 grams of pistachios
- 75 grams of dried cranberries
- 1 onion
- salt
- pepper
- sweet pepper
- ginger
- ground cumin
- 3 cloves of garlic
- Raw chicken breast and onions grind in a meat grinder, add eggs and season. Add garlic. Add dried cranberries and pistachios. Mix everything thoroughly. Spread on the food foil Wrap in foil and bake in an oven preheated to 180 C for about 40 minutes.
- The roulade can be served as you like. For me with garlic sauce and couscous