Rolada z kurczaka z żurawinami i pistacjami podawana z kuskusem. Dietetycznie ale również bardzo smacznie. Żurawina i pistacje sprawia, że mięso z kurczaka nie jest mdłe. Roladki podawane z kuskusem i szparagami.
Rolada z kurczaka z zurawinami
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 4 piersi z kurczaka 500g
- 2 jajka
- 75 gr pistacji
- 75 gr suszonej żurawiny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- imbir
- mielony kmin rzymski
- 3 ząbki czosnku
Instructions
- Mięso z surowej piersi z kurczaka oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać surowe jajka i przyprawić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do środka wrzucić suszone żurawiny i pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać . Rozłożyć folię spożywczą i wyłożyć na nią mięso. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 min.
- Roladę mozna podawać według uznania. U mnie z sosem czosnkowym i kuskusem
Keyword danie mięsne, danie obiadowe, indyk, zurawina
Chicken roulade with cranberries and pistachios
- 4 chicken breasts (500g)
- 2 eggs
- 75 grams of pistachios
- 75 grams of dried cranberries
- 1 onion
- salt
- pepper
- sweet pepper
- ginger
- ground cumin
- 3 cloves of garlic
- Raw chicken breast and onions grind in a meat grinder, add eggs and season. Add garlic. Add dried cranberries and pistachios. Mix everything thoroughly. Spread on the food foil Wrap in foil and bake in an oven preheated to 180 C for about 40 minutes.
- The roulade can be served as you like. For me with garlic sauce and couscous