Szukaj
Close this search box.

Łosoś w marynacie z ketchupu

Łosoś w marynacie z ketchupu. Przeglądając strony kulinarne, wpadłam przypadkiem na marynatę do ryby, gdzie składnikami były ketchup, sos, sojowy, miód i pomidory pelati. Na tyle zaciekawiła mnie ta marynata, że postanowiłam poeksperymentować i powstało pysze danie. Ryba marynowała się całą noc, dzięki czemu przeszłą aromatem i była wyrazista w smaku. Rybę podałam z sałatką z pomidorów i ryżem.

Łosoś w marynacie z ketchupu

Składniki
  

Na marynatę

  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 7 łyżek ketchupu
  • 5-7 łyżeczek sosu sojowego
  • 400 gramów pomidorów pelati
  • papryka wędzona szczypta
  • kmin rzymski szczypta

Na łososia

  • 2 filety z łososia

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego drobno posiekana
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki

Instrukcje
 

Na marynatę

  • Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać paprykę wędzoną słodką mieloną. Wymieszać. Wlać miód, ketchup, sos sojowy i pomidory pelati. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie dorzucić kmin rzymski. Marynatę przelać do miski.

Na łososia

  • Marynatą dobrze natrzeć łososia i odstawić do zamarynowania do lodówki ( najlepiej na całą noc )
  • Na wyłożoną papierem do pieczenia formę położyć łososia. Oblać marynatą, która podczas pieczenia skarmelizuje się. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i pietruszkę.
  • Dodać posiekane pomidory i pietruszkę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube