Łosoś w marynacie z ketchupu. Przeglądając strony kulinarne, wpadłam przypadkiem na marynatę do ryby, gdzie składnikami były ketchup, sos, sojowy, miód i pomidory pelati. Na tyle zaciekawiła mnie ta marynata, że postanowiłam poeksperymentować i powstało pysze danie. Ryba marynowała się całą noc, dzięki czemu przeszłą aromatem i była wyrazista w smaku. Rybę podałam z sałatką z pomidorów i ryżem.
Łosoś w marynacie z ketchupu
Składniki
Na marynatę
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 biała cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek miodu wielokwiatowego
- 7 łyżek ketchupu
- 5-7 łyżeczek sosu sojowego
- 400 gramów pomidorów pelati
- papryka wędzona szczypta
- kmin rzymski szczypta
Na łososia
- 2 filety z łososia
Na sałatkę
- 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego drobno posiekana
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
- ¼ szklanki soku z limonki
- ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
- 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
- ½ szklanki drobno posiekanej świeżej pietruszki
Instrukcje
Na marynatę
- Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać paprykę wędzoną słodką mieloną. Wymieszać. Wlać miód, ketchup, sos sojowy i pomidory pelati. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, następnie dorzucić kmin rzymski. Marynatę przelać do miski.
Na łososia
- Marynatą dobrze natrzeć łososia i odstawić do zamarynowania do lodówki ( najlepiej na całą noc )
- Na wyłożoną papierem do pieczenia formę położyć łososia. Oblać marynatą, która podczas pieczenia skarmelizuje się. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Na sałatkę
- W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i pietruszkę.
- Dodać posiekane pomidory i pietruszkę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
- Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut