Łopatka wieprzowa ze szparagami. Tak, tak znowu mięskowe szaleństwo…yey …A to wszystko dlatego, że zostały mi dwa kawałki łopatki wieprzowej, która ostała się po gotowaniu krupniku. Tak, tej łopatki wieprzowej, co gadała do mnie i mrugała w sklepie. Przeważnie w sklepach bezczelnie zaczepiają mnie słodycze i są na tyle nachalne, że muszę zabrać łajzy do domu. Tym razem zaczepiała wieprzowinka i to ona zabrała się ze mna do oazy foszastego Królika. Miałam jakieś szparagi, co już wymagały uwagi, miałam jakieś pałetajace się pomidorki tak oto powstał obiad. Króliś zajdał swoją porcję zieleniny z łososiem, kupionym nad morzem, a ja miałam wypasione mięcho ze szparagami i młodymi ziemniakami. Niebo w gębie. Z tym mięchem to nawet dobrze, że Króliś nie żarł. Było więcej dla mnie
Łopatka wieprzowa ze szparagami
Ingredients
Na wieprzowinę
- 2 plastry łopatki wieprzowej po 125 g każda
- 1 łyżeczka mixu tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, czubryca, sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
Na szparagi
- 1 pęczek szparagów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 g kolorowych pomidorków
- 200 g zielonego groszku
- czarny pieprz
- 1 łyżeczka mixu tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, czubryca, sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Instructions
Na wieprzowinę
- Mięso posypac przyprawaimi. Na gorącą oliwę wrzucic plastry mięsa i obsmażyć z obu stron. Podlac delikatnie wodą. Dodać zioła i czonek i dusic pod przykryciem do miękkości mięsa. (ok 45 min )
Na szparagi
- Szparagi ugotować w gorącej wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 4 minuty. Odsączone wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać zioła i chwilę smażyć razem. Dodać pomidorki i groszek. Dusić kilka minut. Można dodać odrobinę wody
- Mięso podałam z warzywami i ziemniakami okraszonymi masłem i natką pietruszki