Szukaj
Close this search box.

Leśna chmurka

Robiłam już truskawkową chmurkę ze śmietankowym kremem. Przyszedł więc czas na czekoladową wersję. Do czekolady pasują bardziej wyraziste owoce, stąd mój wybór padł na owoce leśne. Galaretka gotowana na soku żurawinowym z dodatkiem jeżyn, borówek i  jagód. Do tego puszysty mus czekoladowy z nutą amaretto  i beza z kawałkami gorzkiej czekolady. Wykwintna  rozpusta.

Leśna chmurka

Składniki
  

Spód:

  • 225 g ciasteczek czekoladowych
  • 75 g roztopionego masła

Galaretka z owocami leśnymi:

  • 500 g mrożonych owoców leśnych
  • 3 galaretki owoce leśne każda na 500 ml wody
  • 3,5 szklanki soku żurawinowego

Mus czekoladowy:

  • 225 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki amaretto
  • 4 łyżki wody
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka osobno białka i żółtka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej

Czekoladowa beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 50 g gorzkiej czekolady posiekanej

Instrukcje
 

Spód:

  • Masło rozpuścić w rondelku, ciastka pokruszyć blenderem. Połączyć masło z ciastkami do uzyskania „mokrego piasku”. Ciastka można również  pokroić i rozdrobnić w misce np. drewnianą łyżką.
  • Wyłożyć tortownicę o średnicy 22 cm papierem do pieczenia i wyłożyć masę na dno . Wstawić całość do lodówki na około 30 minut.

Galaretka z owocami leśnymi:

  • 3 galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącego soku. Przestudzić, wymieszać z owocami .Nie trzeba ich wcześniej rozmrażać . Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Mus czekoladowy

  • W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.
  • W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
  • Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, mieszając rózgą kuchenną, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji.
  • W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać rózgą kuchenną.
  • Gotową masę wyłożyć na galaretkę . Wstawić do lodówki do schłodzenia

Czekoladowa beza:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka i sól umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, powoli i stopniowo,  cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, sztywna i błyszcząca masa bezowa. Dodać łyżeczkę octu i ubić. Dodać przesiane kakao i posiekaną czekoladę – delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
  • Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy mniej więcej 23 cm. Wyłożyć na niego bezę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, natychmiast zmniejszając temperaturę do 150ºC. Piec 1 godzinę  i 15 minut. Gotowa beza powinna być chrupiąca na brzegach i sucha na górze. W środku powinna być mięciutka, piankowa. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc.
  • Bezę wyłożyć na mus czekoladowy . Jeśli beza za bardzo podczas pieczenia wyszła poza narysowany okrąg , można ją pokruszyć i rozłożyć na musie czekoladowym . Udekorować jeżynami

 

P9170132.JPG

P9170159.JPG

P9170171.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube