Kurczak marynowany w soku pomarańczowym z dodatkiem gęstej, słodkawej marmolady pomarańczowej. Tak upieczone mięso smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze dodacie do tego duży kuskus i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty to robi się jeszcze smaczniej.
Kurczak w pomarańczach z dodatkiem marmolady pomarańczowej
Składniki
Na kurczaka
- podudzia z kurczaka bez skóry 6 sztuk
- czerwona cebula
- 2 pomarańcze
- sok z jednej pomarańczy
- marmolada pomarańczowa
- sól
- pieprz
- papryka czerwona słodka
- czosnek
Sałatka:
- 1/4 czerwonej małej kapusty
- 2 upieczone lub ugotowane buraki
- łodyga zielonego selera
- feta
- 1 jabłko
- 1/ 2 kopru włoskiego
- kilka plasterków pomarańczy
- sól
- pieprz
Sos do sałatki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Instrukcje
Na kurczaka
- Podudzia wypłukać pod wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć przyprawami. Wymieszać sok z jednej pomarańczy z 3 łyżkami marmolady pomarańczowej. Do takiej marynaty włożyć kurczaka i odstawić na kilka godzin do lodówki. W naczyniu żaroodpornym umieścić kurczaka. Dodać cebulę pokrojoną w talarki, wlać część pomarańczowej zalewy. Obłożyć pomarańczami pokrojonymi w ćwiartki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 min. Międzyczasie podlewać resztą zalewy.
Sałatka
- Koper i kapustę pokroić w paski. Dodać pokrojone w kostkę, obrane jabłko oraz pokrojonego w kostkę buraka i seler naciowy. Dodać fetę w kostce i plasterki pomarańczy.
Sos do sałatki
- Warzywa wymieszać z sosem. Kurczaka podawać z sałatką i dużym kuskusem.