Makaron w sosie pomidorowo paprykowym
Składniki
Sos pomidorowo paprykowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 puszka 400 g pomidorów z puszki
- 8 pomidorów koktajlowych
- Kilka suszonych pomidorów
- 1 słoik pesto z pieczonej papryki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki sera mascarpone
- Kilka listków świeżej bazylii
Kurczak:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Instrukcje
- Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dorzucić cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i dodać pomidory koktajlowe . Chwile smażyć po czym dodać pomidory z puszki oraz pesto z papryki . Doprawić solą i, pieprzem, brązowym cukrem i octem balsamicznym. Gotować do zgęstnienia sosu . Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżej bazylii i serem mascarpone
- Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 – 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, zalać sosem. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.