Kurczak Piccata

Konefka poleca: kurczaka Piccata
Danie z serii nie mam czasu, nie wiem jak się nazywam, nie wiem która godzina a żreć się chce. Danie do przygotowania w 30 minut. Szybkie i aromatyczne.
Kawałki piersi kurczaka obsmażone w mące i parmezanie. Do tego winko, kapary i trochę soku z cytryny, dzięki czemu robi nam się smaczny sosik
Kilka składników bez wydziwiania i w ciągu 30 minut macie obiad. Najdłużej bawicie się w pokrojenie piersi i rozbicie jej lekko tłuczkiem. Umilacie sobie ten czas mysleniem, ze to Wasz króliś (doświadczalny) dla którego gotujecie i czas mija w sekundę.
Ten parmezan w panierce robi świetną robotę. Konefka poleca

Kurczak Piccata

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

Na kurczaka

  • 2 duże piersi z kurczaka bez kości bez skóry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki parmezanu drobno startego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka solonego masła

Na sos

  • ½ szklanki wytrawnego białego wina np. chardonnay lub pinot grigio
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki kaparów odsączonych
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła solonego na zimno
  • 1/4 szklanki świeżej pietruszki grubo posiekanej

Instructions
 

Na kurczaka

  • Kurczaka pokroić na trzy mniejsze części i rozbić lekko tłuczkiem wkładając do torebki foliowej, żeby za bardzo nie uszkodzić mięsa.
  • Na dużym talerzu wymieszać mąkę, parmezan, proszek czosnkowy, sól i pieprz. Odłożyć na bok.
  • Każdą pierś z kurczaka pokrój na 3 cieńsze plastry.
  • Osuszyć kurczaka i obtoczyć z każdej strony w mieszance mączno parmezanowej.
  • Podgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć kurczaka partiami przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki. Odłożyć kurczaka na talerz i wyłączyć ogień po zakończeniu.

Na sos

  • Ostrożnie wytrzeć patelnię, ale zostawić kilka brązowych kawałków, aby dodać smaku.
  • Dodać wino i czosnek. Ustawić ogień na średni. Delikatnie gotować przez 4-5 minut, aż pozostanie niewielka ilość płynu. Użyć silikonowej szpatułki, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki ze spodu patelni
  • Dodać kapary, bulion z kurczaka, 2 łyżki soku z cytryny i wymieszać do połączenia.
  • Dodać kurczaka z powrotem i gotować przez 3-5 minut. Sos lekko zgęstnieje i stanie się bardziej aromatyczny.
  • Zmniejszyć ogień do niskiego poziomu. Dodać 2 łyżki zimnego masła i pozwolić mu wtopić się w sos. Pod koniec dodać poszatkowaną nać pietruszki
Keyword białe wino, kapary, pierś z kurczaka
Kurczak Piccata
kurczak z kaparami
Kurczak w sosie winnym
Aromatyczny kurczak

A może kurczak po grecku https://kroolinaria.pl/kurczak-po-grecku/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube