To ciasto to smak mojego dzieciństwa . Najbardziej lubiłam jak czekolada nasączała ciastko . Już nie wspomnę o tym całym bałaganie jaki się wytwarzał podczas maczania każdej kostki w polewie czekoladowej a potem obtaczaniu w wiórkach kokosowych . Ręce po łokcie umazane czekoladą . Buzia umorusana wiórkami. Ach jakie to były fajne czasy
Kudłacze kokosowe
Ingredients
- Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 dag masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 125 g masła
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 3 – 4 łyżki kakao
Dodatkowo
- 40 dkg wiórków kokosowych
Instructions
- Masło utrzeć z cukrem . W trakcie ucierania dodać jajko. Następnie dodać miód, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto.. Ciasto upiec na złoty kolor w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu pokroić w kostkę.
Polewa
- Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy. Polewa powinna być ani nie zbyt gesta , ani zbyt rzadka .
Kudłacze
- Kazda kostkę ciasta maczać najpierw w polewie czekoladowej a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych . Gotowe kudłacze odkładać na talerz