To ciasto to inspiracja dwoma przepisami . Zaczęło sie od od obejrzenia polskiej wersji Bake Off i tam jedna z uczestniczek piekła szarlotkę o takim kształcie . Tak mnie zachwycił wygląd ciasta , że postanowiłam sama się zmierzyć z przepisem . Za pierwszym razem nie byłam zadowolona z nadzienia . Wtedy jeszcze czekałam na zamówioną foremkę na ciasto . Za drugim i trzecim razem jabłecznik po upieczeniu nie chciał mi wyjść z foremki doprowadzając mnie do czarnej depresji . Zawzięłam się i stwierdziłam , że się nie poddam . W domu jednak taki jeden zaczął na mnie się krzywo patrzeć i powiedział , że jak znowu będzie zmuszony jeść rozwalającą się szarlotkę to on pakuje walizki . Wtedy doszłam do wniosku , że wypróbuje przepis Nigelii na mincemeat i spróbuję połączyć kruchy wieniec z mocno bakaliowym i marmoladowym, angielskim smakiem . No i przy kolejnej próbie się udało . Jak ciasto opuściło foremkę to pierwszy raz w życiu gapiłam się na nie w amoku pół godziny i coś tam nawet podobno do niego mamrotałam ze szczęścia
Kruchy wieniec z bakaliowym nadzieniem
Składniki
na kruche ciasto
- 750 g mąki
- 450 g masła
- 210 g cukru pudru
- 8 żółtek
- sól
Składniki na 600 ml mincemeat
- 75 g miękkiego ciemnego brązowego cukru
- 60 ml wina Ruby Port
- 300 g świeżej żurawiny może też być mrożona
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 75 g suszonej czarnej porzeczki
- 75 g rodzynek
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 klementynka skórka i sok
- 25 ml brandy
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki miodu
Instrukcje
na kruche ciasto
- Z podanych składników (mąka, masło, cukier, żółtka, sól) zagnieść ciasto i schłodzić. Schłodzone rozwałkować na grubość ok 0.5 cm Formę w kształcie wieńca wylepić ciastem.Na ciasto wyłożyć pergamin , zasypać grochem aby ścianki ciasta nie spłynęły przy pieczeniu i piec 20 minut, Wyciągnąć z pieca, ostrożnie pozbyć się grochu i wyjąć papier .
- Na to ciasto potrzeba farszu mincemeat ok 1500 ml dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników potrzebną na nadzienie ( przepis niżej) Mincemeat przełożyć do wypieczonego ciasta w formie . Zakleić nadzienie cienko rozwałkowanym ciastem. Zrobić małe dziurki widelcem na parowanie. Piec ok 60 minut w 180’C. Kiedy ciasto się studzi, z pozostałego ciasta upiec listki, które posłużą do dekoracji Wyciągnąć ostudzone ciasto z formy. Ozdobić go przyklejając listki za pomocą lukru
Na mincemeat
- W sporym garnku , na małym ogniu rozpuścić cukier w czerwonym winie Port . Dodać świeżą lub mrożoną żurawinę i wymieszać.Następnie dodać cynamon, imbir . Dorzucić goździki, porzeczki, rodzynki, suszoną żurawinę oraz skórkę i sok z klementynki .
- Doprowadzić do łagodnego wrzenia i gotować przez 20 minut lub do momentu gdy owoce zaczną się lekko rozpadać i wchłoną większość płynu . Drewnianą łyżką można rozgnieść żurawinę . Zdjąć z ognia i ostudzić .Dodać brandy, ekstrakt migdałowy, ekstrakt waniliowy i miód . Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, żeby wszystko wymieszać . Całość powinna mieć konsystencję gęstej marmolady .