Ciasto banalnie proste w wykonaniu a przy tym bajecznie smaczne. Maślane ciasto i delikatna budyniowa pianka świetnie się komponuje z kwaskowymi malinami. Czy można chcieć więcej ? No ….może kubek kawy i dobrą książkę do towarzystwa …
Kruche z malinami i budyniową pianką
Ingredients
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Składniki na piankę budyniową
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( 2 x 40 g )
Dodatkowo
- 500 g malin mogą być mrożone, nie rozmrażamy wcześniej
- cukier puder do oprószenia
Instructions
- W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić
- Blachę o średnicy 20 /30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki.Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor
- Białka ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce oraz cukier wanilinowy, cały czas ubijając.Wsypać proszek budyniowy i dobrze zmiksować.
- Na podpieczony spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Układać gęsto maliny lekko wpychając w pianę.
- Na wierzch wysypać kruszonkę.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.