Szukaj
Close this search box.

Kruche z białym makiem śliwkami I bezą

Kruche z białym makiem

Składniki
  

Kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Masa makowa:

  • 250 g białego maku
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miałkiego cukru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu*
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 białka ubite na sztywną pianę
  • 300 g śliwek odpestkowanych

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki płatków migdałów do oprószenia

Instrukcje
 

Kruche ciasto

  • W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
  • Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Masa makowa

  • Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
  • Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
  • W misie wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
  • Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.
  • Śliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki.Na masę makową równo wyłożyć śliwki

Beza

  • Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier – łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.
  • Na śliwki wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

 

P1011678.JPG

P1012049.JPG

P1012055.JPG

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube