Kruche z białym makiem
Składniki
Kruche ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
Masa makowa:
- 250 g białego maku
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki miałkiego cukru
- 1/2 szklanki płynnego miodu*
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 białka ubite na sztywną pianę
- 300 g śliwek odpestkowanych
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- pół szklanki płatków migdałów do oprószenia
Instrukcje
Kruche ciasto
- W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
- Formę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Masa makowa
- Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
- Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
- W misie wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
- Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.
- Śliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki.Na masę makową równo wyłożyć śliwki
Beza
- Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier – łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.
- Na śliwki wyłożyć bezę. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.