Jest moc 🙂 Zupa krem z białych warzyw . Ja do swojej porcji zamiast oleju truflowego dodałam odrobinę chrzanu żeby było bardziej ostro . Całość fajnie się łączy z jajkiem po szkocku
Krem z białych warzyw
Składniki
Na krem z warzyw
- średni kalafior
- nieduży seler
- pietruszka
- biała część pora
- ząbek czosnku
- duży ziemniak
- 3 biale szparagi
- Cebula
- olej truflowy
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa liść laurowy, ziele angielskie
- sok z cytryny
Jajka po szkocku
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 6 jajek
- Bułka tarta
- Majeranek
- Bazylia
- Papryka słodka mielona
- Czosnek granulowany
- 300 ml oleju
- Sól morska
- Pieprz czarny
Instrukcje
Na krem z warzyw
- Posiekana cebulę lekko podsmażyć na maśle. Zalać wodą lub bulionem warzywnym. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Do garnka dodać pozostałe warzywa, pokrojone na kawałki podobnej wielkości i gotować, aż jarzyny będą miękkie.
- Zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pozostałe przyprawy i sok z cytryny
- Wlać na talerz, dodać łyżeczkę oliwy truflowej , jajka po szkocku i pistacje
Jajka po szkocku
- Jajka ugotowane na miękko obrać ze skorupek. Mięso doprawić przyprawami . Wymieszać . Rozgrzać dużą ilość oleju w głębokim garnku. Bułkę tartą wsypać do osobnej miski. Z mięsa zrobić kulkę wielkości jajka, rozpłaszczyć na dłoni. Na mięsie ułożyć jajko i zawinąć szczelnie formując kulę. Obtaczać kulki w bułce tartej .Delikatnie wkładać jajka na głęboki olej. Smażyć około 7 minut. Po upływie tego czasu, wyjąć jajka na papierowy ręcznik , aby obciekł tłuszcz.
- Podawać przekrojone na pol z kremem z białych warzyw i pistacjami
o.