Szukaj
Close this search box.

Kotlety rybne w parmezanowej panierce

Króliś (doświadczalny) poleca: kotlety rybne w parmezanowej panierce
Aromatyczne kotlety z dorsza polecają się na obiad. Wreszcie Króliś (doświadczalny) doczekał się czegoś dla siebie. On jako maniak ryby, tym razem był w niebie.
Kotleciki moczone w roztopionym masełku a potem obtoczone w panierce z bułki tartej i parmezanu. I ta panierka odwala tu całą robotę. No masełko też, bo dzięki niemu kotleciki są soczyste i mają fajny maślany posmak.
Kotleciki pieczemy w piekarniku I podajemy według uznania. U Konefki była to lekka sałatka z pomidorów, papryki i naci pietruszki. O masełku i parmezanie przezornie Królisiowi nie wspominamy, żeby nie wyprowadzać go z błędu, ze tak zdrowo i dietetycznie.

Kotlety rybne w parmezanowej panierce

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 8

Składniki
  

  • 500 g dorsza – filet lub polędwica
  • 1 średnie jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • garść posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

dodatkowo

  • 125 g masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano

Instrukcje
 

  • Rybę zmielić w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach lub wrzucić do blendera. Bułkę namoczyć w mleku. W jednej, większej misce umieścić zmielone mięso ryby, namoczoną i bardzo dokładnie odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę, jedno jajko oraz przyprawy i czosnek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić i wymieszać. Z powstałej masy formować nieduże kotleciki.
  • Masło roztopić w rondelku. Bułkę połączyć z parmezanem. Kotleciki rybne moczyć w maśle , następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezan. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 25 m
Słowo kluczowe dorsz, kotlety rybne, parmezan, ryba
Kotlety rybne w parmezanowej panierce
kotlety z dorsza
Kotlety z dorsza w panierce
Kotlety rybne podane z sałatką
Prpste kotlety z ryby

Podrzucam pomysł na inne kotlety z ryby https://kroolinaria.pl/cod-fish-cakes/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube