Niby prosto i banalnie, bo to przecież zwykły kotlet mielony, ale dodatek aromatycznych ziemniaków pieczonych robi swoje. Do tego puree z groszku. Kotlety obłędnie wilgotne dzięki dodatkowi bulionu do mięsa i podsmażanej cebulki.
Kotlety mielone podawane z pieczonymi ziemniakami
Składniki
Na mielone:
- 500 gram mięso mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 30 g masła
- sól i pieprz
- mleko do namoczenia bułki
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
- 30 ml bulionu mięsnego
Pieczone ziemniaki:
- 500 g małych ziemniaków
- 50 ml oliwy
- kolendra
- czosnek granulowany
- kminek mielony
- papryka słodka mielona
- cząber
- majeranek
- papryka ostra
Dodatkowo:
- Rukiew wodna
- Puree z groszku
- Kiełki
- Okra
- Chipsy warzywne
Instrukcje
Na mielone:
- Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie dodać przestudzoną cebulę, jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczone ziemniaki:
- Ziemniaków nie obierać. Wystarczy je umyć. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i zrobić nacięcia.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W małym garnku podgrzać oliwę. Odstawić z ognia, dodać przyprawy. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki i polać tłuszczem z przyprawami
- Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią