Kotlety drobiowo warzywne. Kotlety z serii i wilk syty i owca cała. Mięsko, bo Konefka lubi i mnóstwo warzywków, żeby Króliś doświadczalny nie darł japy, że On tego nie będzie jadł. Kotlety przez Królisia zaakceptowane też z tego powodu, ze mieso było z indyka, a to jedno z niewielu mięs, jakie Króliś akceptuje.
Konefka zapunktowała podwójnie, bo dużo warzywów. Za dużo nawet do kotletów, bo Konefka jak zwykle narobiła dla wszystkich sasiadów i reszta wylądowała na talerzu jako dodatek. Konefka ma po prostu gest i u niej nie może być biednie Konefka musi sie nauczyć robic mini porcje.
Kotleciki Króliś zjadł bez wiekszych protestów i obyło się ta razą bez dantejskich scen i rzucania po podłodze. Najbardziej kotlety smakują z ziemniaczanym, domowej roboty puree. No powiem Wam, że niebo w “gembie”
Kotlety drobiowe warzywne
Ingredients
- 450 g mielonego mięsa z indyka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/ 2 pora pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
- 1 cukinia starta na tarce
- 2 łyżki oleju do smażenia warzyw plus olej do smażenia kotletów
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- mąka to obtaczania kotletów
Przyprawy do smaku
- sól
- pieprz mielony
- czerwona papryka
- kurkuma
- oregano
- tymianek
Instructions
- Na patelni umieścić olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić 1/2 warzyw ( Resztę użyć jako dodatek do dania ) Dusić kilka minut, dodać przyprawy i czosnek. Dusic do miekkości warzyw. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. W misce umieścić mięso, wystudzone warzywa, jajko i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i połączyć składniki. Dobrze napowietrzyć uklepując dłonią, żeby kotlety nie były zbite. Formować kulki, obtaczać w mące pszennej i smażyć na złoty kolor.