Szukaj
Close this search box.

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa. Weekendzikowy zawrót głowy. Konefka tym razem poszalała i zrobiła wypasione ciasto z nadzieniem wiśniowym i kremem karpatkowym. Jak macie na stanie Królisia ( doświadczalnego), który potrafi doprowadzić do szewskiej pasji mozecie dziada ubić ( zabawa może i przednia, ale w uj sprzątania i zacierania sladów )lub też mozecie wymyslic sobie takie ciasto, że spędzicie pół dnia w kuchni i zapomnicie jak wyglada Króliś, co ma swoje zalety. Potem tylko możecie zejść na zawał, jak już opuścicie kuchnię a zza rogu wyłoni sie oblicze Królisia. Kto go widział, wie o czym mówie. Serce może stanać w poprzek. Jak już wyleziecie z kuchni…uzbrojeni w ciasto, też nie będzie źle…jak Króliś zacznie sie faflunić możecie w niego rzucić ciastem…ze zdziwnienia zamknie się na jakiś czas…punkt w rozgrywce dla Was. Jak już się ocknie i znów będzie próbował otworzyć pysk, zniewoli go obłędny smak ciasta….Wiem, co mówię, bo próbowałam. Mięciutenienki spodzik, pychoteczkowa, wiśniowa żelka i mega puszyty kremik. Cud, miód i orzeszki

Ważna informacja. Ponieważ ja to ciasto w takiej wersji robiłam pierwszy raz nie wiedziałam ile użyć składników. Na blachę 25 cm/ 35 cm możecie swobodnie zrobić spód ciasta z połowy podanych składników
Na filmie pokazane jest z ilosci 6 jaj.

Kostka wiśniowa

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 45 minuty
6 godziny
Łączny czas 7 godziny 45 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Na spód ciasta

  • 6 jaj w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 300 g mąki
  • 75 g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki

Do nasączenia

  • 1 szkl wody
  • 2 cytryny sok
  • 1 1/2 łyżki cukru

Na nadzienie wiśniowe

  • 10 listków żelatyny
  • 1200 ml kompotu wisniowego

Na krem karpatkowy

  • 700 ml mleka
  • 3 budynie bez dodatku cukru, kazdy po 35 g
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g miękkiego masła

dodatkowo

  • bezy
  • liofilizowana malina

Instrukcje
 

Na spód ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy wyłożyć pergaminem. Do formy wylać ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła
  • Piec przez ok 40 minut lub do suchego patyczka. Po wyciagnieciu z piekarnika ciasto wystudzić. Jeśli jest za wysokie, ściąć wierzch ciasta. Resztę umieścic ponownie w foremce, ale tym razem wyłożonej folią aluniniową. ( Upewnijcie się, że folia dośc wysoko wystaje poza formę.Potrzebujecie jej więcej bo ciasto będzie się składać z trzech warstw : spód ciasta, nadzienie wisniowe i krem karpatkowy, będzie więc dość wysokie )
  • Wodę połączyć z sokiem cytryny i cukrem. Nasączyć tym ciasto.

Na wiśniowe nadzienie

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Kompot wiśniowy umieścić w większym garnuszku i podgrzać. Do ciepłego kompotu dodać ciepłą żelatynę. Wymieszac i trochę wsytudzić. Wiśniową masę wylaćna nasączony spód ciasta i wstawić do lodówki do stężenia.

Na krem karpatkowy

  • W 3/4 szkl mleka rozpuścic proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowac z 3 łyżkami cukru. Na gotujące się mleko wlać mleko z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszać, żeby nam się budyń nie przypalił. Budyń będzie dość gęsty. Ściagnać z ognia i odstawic do całkowitego ostygnięcia.
  • W misie miksera umieścić miękkie masło i ubic na puszystą, jasną masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaćcałkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksować masę do całkowitego jej połączenia. W trakcie ubijania, w razie potrzeby dodać cukier puder. Ubity krem wyłożyć na wiśnie i wstawicdo lodówki na 2 godziny. Po tym czasie udekorowac według uznania. Ja do dekoracji użyłam bezy i liofilizowaną malinę
Słowo kluczowe budyń, ciasta, ciasta z kremem, ciasta z owocami, wiśnie

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube