Szukaj
Close this search box.

Kolorowe jajka z warzywnymi pastami

Kolorowe jajka z warzywnymi pastami

Kolorowe jajka z warzywnymi pastami

Kolorowe jajka z warzywnymi pastami

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Breakfast
Kuchnia international
Porcje 12

Składniki
  

Pesto z czerwonej papryki

  • 4 czerwone papryki
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 garście naci pietruszki
  • 1 szklanka niesolonych pistacji uprażone na patelni o nieprzywierającej powłoce
  • sól
  • pieprz ziołowy

Pasta z buraka

  • 3 średniej wielkości pieczone buraki
  • 50 g mielonego twarogu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól
  • pieprz

Pasta z zielonego groszku

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki fety
  • 1 łyżka soku z limonki
  • kmin rzymski
  • czarnuszka
  • sól i pieprz

dodatkowo

  • 6 ugotowanych jaj

Instrukcje
 

Pesto z czerwonej papryki

  • Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
  • Z upieczonej papryki usunąć skórę.
  • Umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę

Pasta z buraka

  • Buraki zetrzeć na tarce. Dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać twaróg, chrzan, sól i pieprz

Pasta z zielonego groszku

  • Groszek, sok z limonki, i fetę zblendować na gładką pastę.
  • Następnie dodać według uznania kmin i czarnuszkę (ja daję po około jednej łyżeczce każdej z przypraw).
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Słowo kluczowe buraki, jajka, papryka, zielony groszek
Kolorowe jajka z warzywnymi pastami
jajka z burakami
jajka z groszkiem
jajka z papryka
kolorowe jajka

Podrzucam też przepis na Czerwone jajka na trzy sposoby – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube