Kolorowe jajka z warzywnymi pastami
Kolorowe jajka z warzywnymi pastami
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Breakfast
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Pesto z czerwonej papryki
- 4 czerwone papryki
- 2-4 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 1 szczypta pieprzu
- 2 garście naci pietruszki
- 1 szklanka niesolonych pistacji uprażone na patelni o nieprzywierającej powłoce
- sól
- pieprz ziołowy
Pasta z buraka
- 3 średniej wielkości pieczone buraki
- 50 g mielonego twarogu
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
Pasta z zielonego groszku
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 łyżki fety
- 1 łyżka soku z limonki
- kmin rzymski
- czarnuszka
- sól i pieprz
dodatkowo
- 6 ugotowanych jaj
Instrukcje
Pesto z czerwonej papryki
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
- Z upieczonej papryki usunąć skórę.
- Umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę
Pasta z buraka
- Buraki zetrzeć na tarce. Dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Dodać twaróg, chrzan, sól i pieprz
Pasta z zielonego groszku
- Groszek, sok z limonki, i fetę zblendować na gładką pastę.
- Następnie dodać według uznania kmin i czarnuszkę (ja daję po około jednej łyżeczce każdej z przypraw).
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Słowo kluczowe buraki, jajka, papryka, zielony groszek
Podrzucam też przepis na Czerwone jajka na trzy sposoby – kroolinaria