Króliś (doświadczalny) poleca: kluski ziemniaczane z ajvarem
Jak się ma tak jak Konefka i gotuje się dla armii wojska, to trzeba się potem spodziewać, że zostaje sporo jakiegoś jedzenia, z którym nie wiadomo czasem co robić.
„Tom razom” zostały Konefce ugotowane ziemniaki, które niby gotowała na dwie osoby a cała ulica by się spokojnie wyżywiła. No taki urok. Niby tylko jeszcze jeden ziemniaczek, a potem jakimś cudem cały gar ziemniorów wychodzi.
Króliś (doświadczalny) pakuje do pustej Konefkowej makówki, że niczego nie można wywalać, więc idąc za jego zyciowymi radami Konefka narobiła „klusków ziemniaczanych”.
Miała gdzieś tam skitrany słoiczek domowego ajvaru i takim oto sposobem powstały takie wytrawne knedle z paprykowym nadzieniem. Możecie swobodnie użyć też kupny ajvar,
Suto okraszacie podsmażoną cebulką i obiad gotowy. Danie w sam raz pod kubki smakowe królisia i Konefki, bo ona kluchy to pod każda postacią

Kluski ziemniaczane z ajvarem
Ingredients
Ajvar (zrobić dzień lub kilka dni wcześniej, można też użyć kupny)
- 8 czerwonych papryk przekrojonych na pół
- 2 pomarańczowe papryki przekrojone na pół
- 2 nieduże bakłażany pokrojone w plastry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 mała ostra papryka
- olej rzepakowy
- 2 łyżki winnego octu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Kluski ziemniaczane
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- mąka opcjonalnie
- 1 łyżeczka oleju
Instructions
Ajvar
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Warzywa lekko posmarować olejem, posypać solą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – papryki powinny leżeć skórą do góry. Piec przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach, ale nie całe spalone.
- Wystudzone papryki obrać ze skóry.
- Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować. Ja nie blenduję aż tak dokładnie, bo lubię czuć kawałki warzyw. W razie potrzeby dodać więcej soli, pieprzu lub jeszcze odrobinę octu. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na całą noc. Najlepszy jest taki na drugi dzień, jak smaki się dobrze przegryzą.
Kluski ziemniaczane
- Ziemniaki ugotować w łupinkach ze szczypta soli. Lekko wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę. Umieścić naczyniu z płaskim spodem i podzielic na cztery części. Jedną czwartą wyciągnąć i odłożyć nas bok. W puste miejsce wsypać mąkę. Dodać wyciągnięte ziemniaki i olej. Zagnieść ciasto.
- Rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Można też odrywać kawałki i spłaszczyć ją na placek. Ja rozwałkowuję, bo lubię mieć kluski mniej wiećej tej samej wielkości. Nałożyć ajvar na środku kółka. Placek zamknąć i formować w dłoniach na kształt kulki.
- Gotować w osolonej wodzie na średniej mocy palnika. Podawać z cebulką podsmażona na oleju




Pomysł jak jeszcze wykorzystać ajvar https://kroolinaria.pl/przepis-na-nalesniki-z-ajvarem-i-wedzonym-lososiem/