Kluseczki w sosie paprykowym z kiełbasą

Konefka poleca: kluseczki (gnochi) w sosie paprykowym z kiełbasą

Za oknem mamy aurę pt : „ciemno wszędzie, głucho wszędzie”…piździ, często leje. Po 16 mamy już ciemną noc, więc nasze samopoczucie spada na „łep, na szyję”.
W takich sytuacjach to upadłe samopoczucie podnosimy z posadzki, przygotowując coś pychotkowego do wszamania.
Tym razem mamy kluseczki gnochi w sosie mocno paprykowym z dodatkiem podsmażonej kiełbasy. Och jak niezdrowo, jak mega smacznie i od razu poprawia nam sie upadłe samopoczucie jak nażremy się kluseczków.
Zamiast zagramanicznych gnochi, można użyć swojskich „kopytków”. Konefka nie miała akurat, więc polazła na łatwiznę i kupiła gotowe opakowanie „klusków”.

Pamiętajcie, by ułatwiać sobie życie, zwłaszcza jak za oknem masakra pogodowa, ciemnica i nie macie ochoty walczyć z różnymi przeciwnościami życia jednocześnie

Kluseczki w sosie paprykowym z kiełbasą

Kluseczki w sosie paprykowym z kiełbasą

Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 pętko kiełbasy toruńskiej pokrojonej w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól pieprz
  • 1/ 2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki solonego masła
  • 2 ½ szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 4 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ajvaru
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy drobno pokrojonych
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 ml śmietanki słodkiej
  • 1 opakowanie gotowych kluseczek gnochi

Instructions
 

  • Kiełbasę podsmażyć na złoto z obu stron. Do kiełbasy  dodać cebulę, paprykę i dusić kilka minut.  Podlać 1 szklanką bulionu wołowego i dusić ok 10 min. Następnie tymianek, słodką paprykę i czosnek. Zagotować i dobrze wszystko wymieszać. Następnie dodać suszone pomidory, pastę z suszonych pomidorów, ajvar i koncentrat pomidorowy.
  • Dodać resztę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Dodać sos sojowy i worcestershire.  Gotować przez około 5 min. Dodać śmietankę. Zagotować.  Pod koniec dodać kluseczki i dusić w sosie do ich miękkości
Keyword gnocchi, kiebasa, papryka, sos paprykowy
Kluseczki w sosie paprykowym z kiełbasą
Kluseczki w géstym sosie
Kluseczki w sosie z kiełbasą
Gnochi w sosie

Podrzucam przepis na szare kluski https://kroolinaria.pl/szare-kluski/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube