Keks

Mnie ostatnio po drodze z prostymi ciastami. Takimi idealnymi do popołudniowej kawy. Keks świetnie spełnia te wymagania. Nafaszerowany bakaliami wykończony lukrem  i suszonym  mango. PYCHA!

Keks

Ingredients
  

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych jajek żółtka i białka osobno
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wódki
  • 500 g bakalii: rodzynki daktyle, kandyzowane owoce, suszona żurawina

Instructions
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Do miski przesiać  mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej mice utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie przestając  ucierać, dodawać po 1 żółtku. Wsypać  proszek do pieczenia, mąkę i dodać wódkę, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
  • Z białek ubić sztywną pianę.1/3 dodać do masy, delikatnie Dodać pozostałą część piany, wymieszać i dodać rozdrobnione bakalie oprószone mąką.
  • Masę wyłożyć do formy posmarowanej masłem i oproszonej maka. U mnie forma w kształcie wieńca
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Udekorować lukrem i suszonym mango

 

 

P1016084.JPG

P1016100.JPG

Zrodlo  inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/keks

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube