Mnie ostatnio po drodze z prostymi ciastami. Takimi idealnymi do popołudniowej kawy. Keks świetnie spełnia te wymagania. Nafaszerowany bakaliami wykończony lukrem i suszonym mango. PYCHA!
Keks
Ingredients
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych jajek żółtka i białka osobno
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki wódki
- 500 g bakalii: rodzynki daktyle, kandyzowane owoce, suszona żurawina
Instructions
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej mice utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Nie przestając ucierać, dodawać po 1 żółtku. Wsypać proszek do pieczenia, mąkę i dodać wódkę, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
- Z białek ubić sztywną pianę.1/3 dodać do masy, delikatnie Dodać pozostałą część piany, wymieszać i dodać rozdrobnione bakalie oprószone mąką.
- Masę wyłożyć do formy posmarowanej masłem i oproszonej maka. U mnie forma w kształcie wieńca
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Udekorować lukrem i suszonym mango
Zrodlo inspiracji
http://www.mojewypieki.com/post/keks