Kapusta z pomidorami i papryką. Danie powstało z nadmiaru kapusty, która została mi po zrobieniu gołąbków. Do kapusty dodałam wędzony boczek, paprykę, koktajlowe pomidory. Dorzuciłam też suszone pomidory z zalewy i odrobinę marokańskiej past tagine do podkręcenia smaku. Jak nie macie, wielkiej tragedii nie będzie. Możecie użyć pomidorowego puree. Kapustę podałam z dorszem i ziemniaczanym puree.
Kapusta z pomidorami i papryką
Ingredients
- 3 łyżki oleju
- 1 por
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1/2 główki włoskiej kapusty poszatkowanej
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- po 1 łyżeczce majeranku i oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub płatków chili
- 2 papryki czerwone pokrojone w paski
- 6 pomidorków koktajlowych obranych ze skóry
- 6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
- 3 łyżki puree z suszonych pomidorów
- 2 łyżki pasty tagine
- 2 łyżki posiekanego koperku
Instructions
- Do garnka wlać olej. Wrzucić pora i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodać boczek Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dorzucić paprykę i suszone pomidory. Dusić 5 minut. Dodać do garnka kapustę i wymieszać.
- Wlać gorący bulion, doprawić do smaku.
- Przykryć i gotować przez ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zamieszać.
- Dodać pomidorki, puree z suszonych pomidorów, pastę tagine i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać dodać koperek.



- 3 tablespoons of oil
- 1 leek sliced
- 200 g smoked bacon diced
- 1/2 head of savoy cabbage shredded
- 1 and 1/2 cup of stock
- 1 teaspoon of marjoram and oregano
- 1/2 teaspoon ground hot pepper or chili flakes
- 2 red peppers cut into strips
- 6 cocktail tomatoes peeled from the skin
- 6 dried tomatoes from oil cut into strips
- 3 tablespoons of sundried tomato puree
- 2 tablespoons of pasta tagine
- 2 tablespoons of chopped dill
- Pour the oil into the pot. Add the leek and fry moderately for about 5 minutes.
- Add bacon. Fry for approx. 10 minutes stirring constantly. Then add the peppers and dried tomatoes. Simmer 5 minutes. Add the cabbage to the pot and mix.
- Pour hot stock, season to taste.
- Cover and cook for approx. 30 minutes, stir meanwhile 2 to 3 times.
- Add tomatoes, sundried tomato puree, pasta tagine and cook for about 15 minutes. Finally, add the dill.