Kapusta z pomidorami i papryką/Cabbage with tomatoes and peppers

Kapusta z pomidorami i papryką. Danie powstało z nadmiaru kapusty, która została mi po zrobieniu gołąbków. Do kapusty dodałam wędzony boczek, paprykę, koktajlowe pomidory. Dorzuciłam też suszone pomidory z zalewy i odrobinę marokańskiej past tagine do podkręcenia smaku. Jak nie macie, wielkiej tragedii nie będzie. Możecie użyć pomidorowego puree. Kapustę podałam z dorszem i ziemniaczanym puree.

Kapusta z pomidorami i papryką

Ingredients
  

  • 3 łyżki oleju
  • 1 por
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 główki włoskiej kapusty poszatkowanej
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • po 1 łyżeczce majeranku i oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub płatków chili
  • 2 papryki czerwone pokrojone w paski
  • 6 pomidorków koktajlowych obranych ze skóry
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
  • 3 łyżki puree z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty tagine
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Instructions
 

  • Do garnka wlać olej. Wrzucić pora i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Dodać boczek Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dorzucić paprykę i suszone pomidory. Dusić 5 minut. Dodać do garnka kapustę i wymieszać.
  • Wlać gorący bulion, doprawić do smaku.
  • Przykryć i gotować przez ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zamieszać.
  • Dodać pomidorki, puree z suszonych pomidorów, pastę tagine i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać dodać koperek.

 

 

Cabbage with tomatoes and peppers

 

  • 3 tablespoons of oil
  • 1 leek sliced
  • 200 g smoked bacon diced
  • 1/2 head of savoy cabbage shredded
  • 1 and 1/2 cup of stock
  • 1 teaspoon of marjoram and oregano
  • 1/2 teaspoon ground hot pepper or chili flakes
  • 2 red peppers cut into strips
  • 6 cocktail tomatoes peeled from the skin
  • 6 dried tomatoes from oil cut into strips
  • 3 tablespoons of sundried tomato puree
  • 2 tablespoons of pasta tagine
  • 2 tablespoons of chopped dill
  1. Pour the oil into the pot. Add the leek and fry moderately for about 5 minutes.
  2. Add bacon. Fry for approx. 10 minutes stirring constantly. Then add the peppers and dried tomatoes. Simmer 5 minutes. Add the cabbage to the pot and mix.
  3. Pour hot stock, season to taste.
  4. Cover and cook for approx. 30 minutes, stir meanwhile 2 to 3 times.
  5. Add tomatoes, sundried tomato puree, pasta tagine and cook for about 15 minutes. Finally, add the dill.

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube