Kapuśniak to moja ulubiona zupa. Musi być gęsta, kwaśna i koniecznie z dodatkiem kaszy. Koniecznie na żeberkach i wędzonce. Tak się jadało u nas w domu. Ja dodaję dużo słodkiej papryki w proszku i koncentrat pomidorowy.
Kapuśniak z kaszą pęczak
Składniki
- żeberka wieprzowe 500 g
- boczek wędzony 100 g
- kapusta kiszona 400 g
- marchew 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler 1 ćwiartka
- ziemniaki 4 szt
- czosnek 2 ząbki plastry
- bulion wieprzowy 2 5 litra
- olej rzepakowy 2 łyżki
- kasza pęczak 200 g
- koncentrat pomidorowy
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- słodka papryka w proszku
- kminek w proszku
- liść laurowy
- ziele angielskie
Instrukcje
- Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. W dużym garnku zagotować 1,5 bulionu, wrzucić żeberka. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe .Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler pokrojone w talarki . Dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać kaszę jęczmienną i gotować ok 15 min .
- Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, po wytopieniu dodać cebulę i czosnek, usmażyć na złoty kolor. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i solą morską. Dorzucić do garnka.
- Do gotującego się rosołu z żeberkami i warzywami dodać posiekana kiszoną kapustę. W razie potrzeby dodać soku z kapusty jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Pod koniec dodać do smaku koncentrat pomidorowy i spora ilość papryki w proszku.
- Kapuśniak powinien być kwaśny i gęsty. Udekorować podsmażonymi plastrami bekonu i pietruszką.