Kanapki z pastą buraczaną
Składniki
Na pastę buraczaną
- 4 buraki
- 200 g sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- garść posiekanych pistacji
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- łyżka listków tymianku
- przyprawy: sól pieprz
Jajka marynowane w burakach
- 8 ugotowanych jajek
- 7 ugotowanych buraków
Marynata
- 1/5 szklanki wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 ząbki czosnku
Dodatkowo
- ser feta opcjonalnie
- zielona fasola soi
- awokado
- jajko marynowane w burakach
Instrukcje
Na pastę buraczaną
- Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy
Jajka marynowane w burakach
- Wszystkie składniki marynaty oprócz octu zagotować.Po zagotowaniu odstawić, wlać ocet i zamieszać .W słoju ułożyć warstwę buraków i włożyć część ugotowanych jaj . Ułożyć kolejna warstwę buraków i jajek . Przykryć burakami . Zalać marynatą i odstawić na 24 godziny.
- Kanapki smarujemy pasta buraczana , posypujemy pokruszona feta. Dekorujemy zielona fasolą soi , awokado i różowym jajkiem