Fajny pomysł na śniadanie. Pieczywo podawane z chrupiącymi szparagami i jajkiem w koszulce. Część kanapek dodatkowo wzbogacona o aromatyczną pastę buraczaną z dodatkiem suszonych śliwek i pistacji. Jest moc!
Kanapki z pastą buraczaną oraz panierowanymi szparagami
Składniki
Na sałatkę z buraków ze śliwkami suszonymi
- 2 upieczone lub ugotowane buraki
- 8 suszonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- Garść pokruszonych pistacji
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka powideł śliwkowych
- ½ pęczka kopru
- Sol
- pieprz
Szparagi panierowane w bułce tartej i parmezanie:
- szparagi zielone 1 pęczek
- cukier 1 łyżeczka
- sól do smaku
- jajko 1 duża sztuka
- bułka tarta
- starty parmezan 100 gram
- pistacje mielone 50 gram
- pieprz czarny mielony
- olej do smażenia
- masło 25 g
Instrukcje
- Buraki zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone na drobną kostkę suszone śliwki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pistacje. Dodać śmietanę, powidła i koper. Doprawić sola i pieprzem. Wymieszać
Szparagi panierowane w bułce tartej i parmezanie:
- Szparagi opłukać, odciąć im twarde końcówki. Szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do nich trochę soli i cukier, zagotować. Gotować ok. 3 minuty, po czym odcedzić i od razu przelać bardzo zimną wodą. W misce roztrzepać widelcem jajko. W osobnym naczyniu wymieszać bułkę tarta ze startym parmezanem i zmielonymi pistacjami. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Szparagi maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce z parmezanem i pistacjami. Smażyć na gorącym tłuszczu. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku
Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu . U mnie podane na kanapce z jajkiem w koszulce lub w innej wersji z pasta buraczana i jajkiem sadzonym