Szukaj
Close this search box.

Kalafiorowe puree z piersią z kurczaka/Cauliflower puree with chicken breast

Kalafiorowe puree z piersią z kurczaka. Kremowe o przyjemnym posmaku gałki muszkatołowej i kminu. Puree podne z piersia z kurczaka marynowaną w sosie tangy yakisoba i sałatką z awokado.

Puree z kalafiora z piersią z kurczaka

Składniki
  

KALAFIOROWE PUREE

  • 250 g kalafiora bez łodyżek, podzielonego na różyczki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • śmietana 36 %
  • gałka muszkatołowa
  • mielony kmin rzymski

NA PIERŚ Z KURY :

  • 2 piersi z kury
  • 3 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa

SAŁATKA Z AWOKADO I SELERA NACIOWEGO

  • 1 łodyga selera naciowego kostka
  • 1 awokado kostka
  • 1/2 ogórka zielonego kostka
  • świeży tymianek
  • szczypior
  • majonez
  • musztarda ziarnista
  • pieprz

Instrukcje
 

KALAFIOROWE PUREE

  • Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatołową i kminem. Wymieszać ze śmietaną.

NA PIERŚ Z KURY :

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynować w sosie tangy yakisoba i wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.

SAŁATKA Z AWOKADO I SELERA NACIOWEGO

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i podawać z kalafiorowym puree i piersią z kury

Cauliflower puree with chicken breast

 

For puree

  • 250 g of cauliflower (divided into florets)
  • sea salt and freshly ground black pepper
  • 100 ml double cream
  • nutmeg
  • ground cumin

On chicken breast:

  • 2 chicken breasts
  • 3 tbsp Tangy yakisoba sauce for meat marinating

Avocado and celery stick salad

  • 1 stem of celery sticks sliced
  • 1 avocado cubed
  • 1/2 cucumber green cube
  • fresh thyme
  • chives
  • mayonnaise
  • wholegrain mustard
  • pepper

For puree

  1. Put the cauliflower in a pot, pour broth and cook for 10 minutes, until tender. Strain and blend to purée, season with salt, pepper and nutmeg and caraway. Mix with cream.

On chicken breast:

  1. Wash the chicken breasts, dry them. Marinate in tangy yakisoba soak and put in the fridge for two hours. After this time, bake with the marinade in the oven preheated to 180 C for about 30 minutes.

Avocado and celery stick salad

  1. Mix all ingredients in a bowl and serve with cauliflower puree and chicken breasts

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube