Kalafiorowe puree z piersią z kurczaka. Kremowe o przyjemnym posmaku gałki muszkatołowej i kminu. Puree podne z piersia z kurczaka marynowaną w sosie tangy yakisoba i sałatką z awokado.
Puree z kalafiora z piersią z kurczaka
Składniki
KALAFIOROWE PUREE
- 250 g kalafiora bez łodyżek, podzielonego na różyczki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- śmietana 36 %
- gałka muszkatołowa
- mielony kmin rzymski
NA PIERŚ Z KURY :
- 2 piersi z kury
- 3 łyżki Tangy yakisoba sos do zamarynowania mięsa
SAŁATKA Z AWOKADO I SELERA NACIOWEGO
- 1 łodyga selera naciowego kostka
- 1 awokado kostka
- 1/2 ogórka zielonego kostka
- świeży tymianek
- szczypior
- majonez
- musztarda ziarnista
- pieprz
Instrukcje
KALAFIOROWE PUREE
- Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatołową i kminem. Wymieszać ze śmietaną.
NA PIERŚ Z KURY :
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, odciąć skórki, włókna i kostki, zamarynować w sosie tangy yakisoba i wstawić do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie pierś razem z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 30 min.
SAŁATKA Z AWOKADO I SELERA NACIOWEGO
- Wszystkie składniki wymieszać w misce i podawać z kalafiorowym puree i piersią z kury
Cauliflower puree with chicken breast
For puree
- 250 g of cauliflower (divided into florets)
- sea salt and freshly ground black pepper
- 100 ml double cream
- nutmeg
- ground cumin
On chicken breast:
- 2 chicken breasts
- 3 tbsp Tangy yakisoba sauce for meat marinating
Avocado and celery stick salad
- 1 stem of celery sticks sliced
- 1 avocado cubed
- 1/2 cucumber green cube
- fresh thyme
- chives
- mayonnaise
- wholegrain mustard
- pepper
For puree
- Put the cauliflower in a pot, pour broth and cook for 10 minutes, until tender. Strain and blend to purée, season with salt, pepper and nutmeg and caraway. Mix with cream.
On chicken breast:
- Wash the chicken breasts, dry them. Marinate in tangy yakisoba soak and put in the fridge for two hours. After this time, bake with the marinade in the oven preheated to 180 C for about 30 minutes.
Avocado and celery stick salad
- Mix all ingredients in a bowl and serve with cauliflower puree and chicken breasts