Kalafior z przegrzebkami. Gdzieś tam, kiedyś spotkałam się z opisem tak przygotowanego kalafiora, jako stek z kalafiora. Celowo nie używam tej nazwy, żeby na necie nie rozpętać g…burzy, że to imitacja steka, że koło steka to nawet nie leżało i ….możecie puścić wodzę fantazji. Nieważne jak zwał, ważne że było smacznie. Delikatne przegrzbki i przyjemnie przyprawione plastry kalafiora pieczone w piekarniku.
Kalafior z przegrzebkami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na kalafiora
- 1 większy kalafior pokrojony na plastry wielkości ok 2cm
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Na przegrzebki
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
- sól do smaku
Instrukcje
Na kalafiora
- W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy. Kalafiorowe steki połozyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej olejem za pomocą pędzla. Wierzch kalafiora posypac mieszanką przypraw. Czynnośc powtórzyć z drugą strona kalafiora
- Kalafiora umiescic w piekarniku nagrzanym do 190 st C i piec przez około 40 minut. Najlepiej przewrócić plastry delikatnie w trakcie pieczenia.
Na przegrzebki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac ze stekiem kalafiorowym
Słowo kluczowe Królik dba o linię