Jajko zapiekane z serem pleśniowym i awokado. Pyszna propozycja na śniadanie. Ser pleśniowy wzbogaca smak mało wyrazistego awokado. Całość podana ze szpinakiem podsmażonym z pomidorkami i orzeszkami Pini. Szybkie w przygotowaniu i smaczne.
Jajko zapiekane z serem pleśniowym i awokado
Składniki
- ⦁ 2 awokado
- ⦁ 100 gram sera pleśniowego
- ⦁ 4 jajka
- ⦁ 500 g szpinaku
- ⦁ 3 pomidory
- ⦁ 30 g orzeszków pini
- ⦁ sól
- ⦁ pieprz
- ⦁ 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- ⦁ szczypta gałki muszkatołowej
- ⦁ szczypta tymianku
- ⦁ olej
Instrukcje
- Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką. Awokado i ser pleśniowy pokroić w kostkę.Wymieszać i przełożyć do łupin po awokado, tak, aby w środku zostawić trochę wolnego miejsca.
- Do łupin wlać po jednym jajku.Awokado z jajkami włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-20 min minut.
- Pomidory posiekać w ćwiartki. Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę.
- Rozgrzać patelnię, wlać olej, dodać czosnek, doprawić tymiankiem. Dodać pomidor oraz liście szpinaku, doprawić solą morską. Następnie dodac orzeszki pinii i doprawić świeżo startą gałką muszkatołową
Egg baked with blue cheese and avocado
⦁ 2 avocados
⦁ 100 grams of blue cheese
⦁ 4 eggs
⦁ 500 grams of baby spinach
⦁ 3 tomatoes chopped
⦁ 30 grams of pini nuts
⦁ salt
⦁ pepper
⦁ 3 garlic cloves crushed
⦁ a pinch of nutmeg
⦁ a pinch of thyme
⦁ oil
Cut the avocado in half, remove remove the pit. Scoop out the flesh, chopp ans leave the shells.Mix xhopped avocado with crushed blue cheese. Put into the shells .Leave the some space in the middle.
Crack one egg into each hole and season with salt and pepper.
Bake for 15 minutes or until yolk reaches desired consistency in the oven preheated to 180 ° C .
Heat the pan, pour oil, add garlic, season with thyme. Add tomato and spinach leaves, season with sea salt. Then add pine nuts and season with freshly grated nutmeg. Saute for 15 min.