Jajka po szkocku. Jajka dobrze znane w Anglii. Idealne na śniadanie lub szybką przekąskę do pracy. Przepis pojawił sie juz jakiś czas temu, ale od czasu do czasu będę poprawiać zdjęcia do niektórych przepisów. Tym razem trafiło na jajka po szkocku. Jajka otulone mięsnym nadzieniem, w chrupiącej panierce z bułki tartej. Te są smażone w gorącym oleju, ale można też piec w piekarniku.
Jajka po szkocku
Składniki
- 6 jaj kurzych gotowanych przez 2.5 minuty i obranych ze skorupki
Na masę mięsną
- 1 jajko kurze
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula starta na tarce
- 1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1 mała bułka namoczona w mleku
- bułka tarta do obtoczenia
- sól pieprz
- olej do smażenia
Instrukcje
- Do mięsa mielonego dodać jajko, odsączoną bułkę, cebulę, czosnek , natkę, musztardę i ostrą paprykę. Wyrobić na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso podzielić na 6 części. Każdy kawałek mięsa mocno spłaszczyć w ręce. Na mięsie ułożyć jajko. Jajko obłożyć naokoło mięsem i uformować kulę. Uformowaną kulę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto brązowy kolor ( ok 8 minut). Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym




Scotch eggs
- 6 eggs boiled for 2.5 minutes and peeled from the shell
- For meat mixture
- 1 egg
- 0.5 kg of minced pork
- 1 onion grated
- 1 clove of garlic crushed
- 2 teaspoons of mustard
- 3 teaspoons of finely chopped parsley
- half a teaspoon of hot paprika
- salt pepper
- 1 small roll soaked in milk
- breadcrumbs for coating
- frying oil
- In the bowl combine the egg, drained of milk roll, onion, garlic, parsley, mustard and hot paprika and minced meat. Make a smooth mass. Season to taste with salt and pepper. Divide the mixture into 6 parts. Place a ball on the palm of your hand, then pat and flatten until it’s big enough to wrap around the egg. Place a peeled egg in the center and mold the meat up and around it, sealing the egg inside so you end up with a perfectly round ball. Coat in breadcrumbs. Fry eggs in hot oil – after about 8 minutes it should be golden and perfectly cooked through, so scoop it out, drain on kitchen paper