Jajecznica z chorizo. Do tej pory jak robiłam jajecznicę, to była ona z dodatkiem smażonego boczku, cebulki lub z kurkami. Tym razem jajecznica z hiszpańską kiełbasą chorizo. Wieprzowa, mocno aromatyczna kiełbasa świetnie nadaje się do jajek. Jej cudowny zapach roznosi się po całym domu w trakcie smażenia. Jajecznica już dawno zjedzona, a ja nadal czuje ten wspaniały zapach.
Jajecznica z chorizo
Ingredients
- 200 gram chorizo
- czerwona cebula
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- pomidory koktajlowe
- 4 jajka
- sól pieprz
- słodka mielona papryka
- trochę startego parmezanu
Instructions
- Cebulę pokroić w piórka. Osączone z oliwy pomidory posiekać. Pokroić chorizo na plasterki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z pomidorów, wrzucić cebulę i zeszklić. Dorzucić i podsmażyć chorizo. Przesmażyć i dorzucić posiekane suszone pomidory. Przemieszać. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażymy, aż jajka się zetną. Gorącą jajecznicę posypać parmezanem.
- U mnie jajecznica podawana z karmelizowanymi pomidorkami i chlebem pita i rzodkiewką.