Letnie, smaczne połączenie jagód i kokosu. Pyszny mus. Kremowy o mocnej jagodowej nucie z kokosowym spodem. Galaretka i rafaello z migdałowym środkiem. Można się przy tym deserze zapomnieć.
Jagodowy mus na kokosowych waflach z galaretka i rafaello
Składniki
Składniki na spód:
- 8 opakowań kokosowych wafli w moim przypadku princessa
Składniki na masę serową:
- 700 g mrożonych jagód
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 2 opakowania galaretki jagodowej może też być galaretka o smaku owoców leśnych
- 250 g serka mascarpone schłodzonego
- 400 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 3 łyżki cukru pudru
- 20 sztuk rafaello
Ponadto:
- 1 opakowanie galaretki jagodowej lub malinowej
Instrukcje
Na spód:
- Formę o średnicy 25 cm wyłożyć wyłożyć pokruszonymi waflami . Na wafle wysypać świeże jagody
Na masę serową:
- Jagody i 3 łyżki cukru umieścić w garnuszku . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko . Jagodowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretki w proszku i wymieszać do ich dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia . W misie miksera umieścić mascarpone i śmietanę. Ubić . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną i serkiem mascarpone .
- Przygotowaną masę przelać na wafle ułożone w tortownicy. Kulki rafaello powciskać w tężejącą masę . Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.
Ponadto:
- Galaretkę jagodową rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Wierzch masy jagodowej zalać galaretką. Odstawić do lodówki do stężenia.
- Przechowywać w lodówce.