Jabłka w cieście naleśnikowym
Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- mała szczypta soli
- 2 jabłka
- Cynamon
- masło klarowane do smażenia
Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, jajko i sól. Wymieszać rózgą lub zmiksować na jednolitą masę.
- Jabłka umyć, obrać ze skórki. Wyciąć gniazda nasienne ze środka (za pomocą specjalnej wycinarki lub ostrego nożyka). Jabłka pokroić na plasterki o grubości ok. 7 mm. Oprószyć cynamonem
- Rozgrzać patelnię, włożyć 2 łyżki masła klarowanego. Na gorące masło włożyć jabłka uprzednio obtoczone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron, po około 3 minuty z każdej strony.
- Odłożyć na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami