Króliś (doświadczalny) poleca: jabłecznik z panna cottą
No jak ma nie polecać, jak to jet mega pyszne. Ciasto jest wilgotne i szybkie w zrobieniu, dodatkowo nasączone limoncello. Nie musicie nasączać alkoholem, Konefka akurat pod ręką miała skitraną butelkę tego trunku, więc grzechem było nie skorzystać.
Do tego pyszne, lekko kwaskowe jabłkowe nadzienie, a na to jeszcze śmietankowa panna cotta. Całość świetna i warta chwili zapomnienia przy kubku mocnej kawy. Do tego książka i można udawać, że nie ma całego świata a i króliś jakiś mniej wtedy straszny, jak rozkoszujecie się kawałkiem tego jabłecznika
Jabłecznik z panna cottą
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 30 minutes mins
6 hours hrs
Total Time 7 hours hrs 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 16
Ingredients
Na jabłecznik
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 30 ml mleka
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na jabłkowe puree
- 10 większych jabłek
- cukier opcjonalnie
Na mus jabłkowy
- 1200 ml jabłkowego puree
- 1/2 szkl gorącej wody
- 2 galaretki cytrynowe
Na panna cottę
- 150 ml mleka
- 425 ml śmietany kremówki 36%
- 425 g jogurtu greckiego
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 8 listków żelatyny/ 12 g żelatyny w proszku
- Forma 24 x 34 cm
Instructions
Na jabłecznik
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier umieścić w misie miksera i ubić na gęstą, jasną pianę, która 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Wlewać strużką olej, następnie mleko, powoli, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem – przesiać bezpośrednio do ciasta i wymieszać z pianą przy pomocy szpatułki. Powinno powstać średnio gęste i mocno napowietrzone ciasto. Ciasto wlać do formy 24 x 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut lub do momentu suchego patyczka.
Na jabłkowe puree
- Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotować na zmniejszonej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec zblendować. Do ciasta wykorzystać 1200 ml
Na mus jabłkowy
- W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dobrze połączyć i wymieszać z jabłkowym puree. Wylać na ciasto.
Na panna cotę
- (Żelatynę w proszku zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.)
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Do garnuszka wlać mleko, kremówkę i jogurt grecki, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku (lub dodać pastę z wanilii); włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Zanim mieszanka zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii. Do mieszanki mlecznej dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. Wystudzić. Schłodzić lekko i wylać na jabłkową warstwę. Wstawić do lodówki do stężenia.
Keyword jabłecznik, jabłka, panna cotta
Podrzucam też przepis na pierożki krucho drożdżowe z jabłkami https://kroolinaria.pl/pierozki-krucho-drozdzowe-z-prazonymi-jablkami/