Dzięki Ci Panie Boże za możliwość gotowania od czasu do czasu dla mięsożernych przyjaciół. Można wtedy zrobić pychotkowe mięso. W roli pychotkowego mięsa tym razem wołowina z dodatkiem buraków i marchewki. Gęsty, dobrze przyprawiony gulasz, to jest to, co tygryski lubią najbardziej.


Gulasz wołowy z burakami
Prep Time 15 mins
Cook Time 2 hrs
Total Time 2 hrs 15 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 400 g steku wołowego pokrojonego w grubszą kostkę
- ok 700 ml wołowego bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 cebule pokrojone w plastry
- 2 marchewki grubo pokrojone
- 1 laska cynamonu
- 4 nieduże buraki upieczone i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Instructions
- Wołowinę umieścić w misce. Wymieszać z przyprawami i mąką aż będzie równomiernie pokryte.
- Rozgrzać olej w dużym rondlu i smażyć mięso na dużym ogniu, aż ładnie się zarumieni. Dodać cebulę na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 5 minut, aż zmięknie i zarumieni się.
- Dodać marchewkę, laskę cynamonu i bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2–2½ godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Międzyczasie dodać sos sojowy i worcestershire. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę buraki gotować przez około 5 minut, aż się nagrzeją.
Keyword buraki, gulasz, wołowina








Podrzucam pomysła na inne danie z wołowiną, czyli https://kroolinaria.pl/chilli-con-carne/