Miłośnicy mięsa zakochają się w tym gulaszu . Co czyni ten gulasz wyjątkowym ? Dodatek świeżo parzonej kawy , gorzka czekolada. Koniecznie spróbujcie . ten smak was zaskoczy
Gulasz meksykański
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 świeża papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 250 ml zaparzonej kawy
- 1/2 szklanki bulionu1
- 400 ml pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
- 3 kostki gorzkiej czekolady min. 60% kakao
- 1 puszka 400 ml fasoli (czarnej lub czerwonej)
- 1 puszka 400 ml kukurydzy
Dodatkowo
- makaron bucatini
Instrukcje
- Mięso po usunięciu tłuszczu i żył pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.
- Wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dorzucić mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku po czym dodać czekoladę. Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny.aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut.
źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wolowina/gulasz_meksykanski/przepis.html