Ja tam nie jestem specjalną fanką alkoholu … no dobra przyznam się bez bicia, że ja w ogóle w sumie nie pijam. Niemniej odparowane wino w gruszkach świetnie mi smakuje. Gruszki w winie to taki klasyk. Prosty w wykonaniu, ale niezwykle smaczny i aromatyczny. I jak się prezentuje …rozpusta w czystym wydaniu.
Gruszki w czerwonym winie
Składniki
- 4 twarde gruszki
- 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 1 szklanka wody
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 strączek kardamonu
- 2 łyżki miodu
Instrukcje
- Gruszki obrać, pozostawiając ogonki. Włożyć do rondelka. Zalać winem i wodą, wrzucić wszystkie przyprawy i miód. Gotować aż gruszki staną się miękkie, ale wciąż jędrne.Czas gotowania ok. 50 minut od czasu do czasu obrać je w płynie.
- Owoce wyjąć na półmisek. Sos pozostały w garnuszku gotować do momentu aż wino wyparuje i zgęstnieje. Gruszki podawać z gałką lodów