Grejfrutowy krem ( curd ). Krem powstały z połączenia masła, żółtek, cukru i soku z grejfruta. Najbardziej znany to ten z cytryny ( lemon curd) ale ten też wymiata. Wykorzystać go można na kilka sposobó. Ja ostatnio wykorzystywałam do nadziania mini tart. Było pysznie.
Grejfrutowy krem ( curd )
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Składniki
- 6 żółtek
- 1 + ¼ cup cukru pudru
- 125 g masła
- 2 szklanki soku grejpfrutowego
- skórka z 1 grejpfruta
- 2 łyzeczki budyniu
Instrukcje
- Ubic krótko żółtka z cukrem pudrem.
- Na małym ogniu zacząć podgrzewać zółtka z cukrem cały czas mieszając. Kiedy zacznie robić się budyniowa konsystencja dodać sok, starta skórkę z grejfruta i masło. Pod koniec jak troche zgestnieje dodać budyń. Wymieszac i przelac do słoiczków
Słowo kluczowe grejpfrut, królik na słodko