Szukaj
Close this search box.

Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z suszonymi pomidorami
Pierwszym konefkowym uzależnieniem jest sernik a drugim gołąbki. W obu dziedzinach konefka kombinuje jak konik pod górkę, żeby nie jeść wiecznie tej samej wersji.
Tym razem z tego kombinatorstwa wyszły gołąbki z dodatkiem suszonych pomidorów w aromatycznym, mocno pomidorowym sosie, do którego również Konefka dorzuciła trochę suszonych pomidorów i innych magicznych składników.
Całość mega smaczna. Dobrze, że króliś na wyjeździe, to Konefka miała szansę się nimi nadelektować bez paniki, że wyparują. 

Gołąbki z suszonymi pomidorami

Gołąbki z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20

Składniki
  

Na  gołąbki

  • 20 liści karbowanej kapusty
  • 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
  • 900 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 szkl ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 10 suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka ziół tymianek, majeranek, bazylia, oregano
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Na sos

  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 8 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • 1500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 150 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 1 pęczek koperku posiekanego

Instrukcje
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • Na patelni podsmażyć cebulę. Wystudzić.
  • W miesce umieścić mięso, dodać sól, pieprz, czosnek. Następnie dodać do nich cebulę i suszone pomidory. Dodać ryż, zioła i słodką paprykę. Dobrze wymieszać. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym

Na sos

  • Na patelnię wrzucić masło i na gorącym tłuszczu poddusić pora. Następnie dodać suszone pomidory i czosnek. Dusić dalej razem kilka minut. Następnie dodac słodką paprykę i chwilę razem smażyć. Wlać bulion i dobrze wymieszać. Dodać koncentrat, słodką śmietankę i zagotować. pod koniec dodać koperek. Sosem zalać gołąbki i dusić razem ok 45 minut
Słowo kluczowe gołąbki, pomidory suszone, wieprzowina
Gołąbki z suszonymi pomidorami
gołąbki z miesnym nadzieniem
Gołąbki w sosie pomidorowym
gołąbki z ryżem i suszonymi pomidorami

Podrzucam też przepis na gołąbki z tartymi ziemniakami https://kroolinaria.pl/golabki-z-tartymi-ziemniakami/

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube