Króliś (doświadczalny) poleca: gołąbki z suszonymi pomidorami
Pierwszym konefkowym uzależnieniem jest sernik a drugim gołąbki. W obu dziedzinach konefka kombinuje jak konik pod górkę, żeby nie jeść wiecznie tej samej wersji.
Tym razem z tego kombinatorstwa wyszły gołąbki z dodatkiem suszonych pomidorów w aromatycznym, mocno pomidorowym sosie, do którego również Konefka dorzuciła trochę suszonych pomidorów i innych magicznych składników.
Całość mega smaczna. Dobrze, że króliś na wyjeździe, to Konefka miała szansę się nimi nadelektować bez paniki, że wyparują.
Gołąbki z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 20
Składniki
Na gołąbki
- 20 liści karbowanej kapusty
- 2 cebule pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju
- 900 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 szkl ugotowanego na półtwardo ryżu
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych na małe kawałki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka ziół tymianek, majeranek, bazylia, oregano
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Na sos
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła
- 8 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- 1500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 150 ml słodkiej śmietanki do sosów
- 1 pęczek koperku posiekanego
Instrukcje
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- Na patelni podsmażyć cebulę. Wystudzić.
- W miesce umieścić mięso, dodać sól, pieprz, czosnek. Następnie dodać do nich cebulę i suszone pomidory. Dodać ryż, zioła i słodką paprykę. Dobrze wymieszać. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym
Na sos
- Na patelnię wrzucić masło i na gorącym tłuszczu poddusić pora. Następnie dodać suszone pomidory i czosnek. Dusić dalej razem kilka minut. Następnie dodac słodką paprykę i chwilę razem smażyć. Wlać bulion i dobrze wymieszać. Dodać koncentrat, słodką śmietankę i zagotować. pod koniec dodać koperek. Sosem zalać gołąbki i dusić razem ok 45 minut
Słowo kluczowe gołąbki, pomidory suszone, wieprzowina
Podrzucam też przepis na gołąbki z tartymi ziemniakami https://kroolinaria.pl/golabki-z-tartymi-ziemniakami/