Konefka poleca: gołąbki z nadzieniem mięsno ryżowym z dodatkiem cukinii
Konefka uwielbia gołąbki pod każdą postacią, ale nie lubi monotonii i jedzenia ciągle tego samego. Stąd to kombinatorstwo, bo tym razem mamy gołąbki z nadzieniem z mięsa wieprzowego, ryżu, cebuli, marchewki i cukinii.
Nadzienie jest wilgotne i fajnie smakuje. Do tego charakterny sos z połączenia bulionu wołowego, passaty, pesto z suszonych pomidorów i innych dobroci, żeby było jak najwięcej smaku.
Najlepiej na tych kombinacjach wychodzi króliś (doświadczalny), który napycha się różnorodnymi pysznościami. Taki to pożyje.
Gołąbki z mięsem i cukinią
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 1 hour hr
Total Time 2 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 23
Ingredients
Na farsz
- 900 g mięsa mielonego wieprzowego
- 3/4 szkl suchego ryżu ugotować al dente
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 większa cukinia starta na tarce
- 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Na sos
- 750 ml bulionu wołowego
- 800 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 190 g pesto z czerwonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 pęczek koperku
dodatkowo
- 2 główki kapusty
Instructions
Na gołąbki
- Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
- W misce wymieszać mięso z ryżem, i podsmażoną cebulą i resztą składników. Doprawić do smaku ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
- Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym
Na sos
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Taką mieszanką zalać gołąbki i dusić ok 45 minut pod przykryciem
Keyword cukinia, gołąbki, mięso mielone, ryż
Podrzucam też przepis na gołąbki ze szpinakiem https://kroolinaria.pl/golabki-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/