Gołąbki z mięsem i cukinią

Konefka poleca: gołąbki z nadzieniem mięsno ryżowym z dodatkiem cukinii
Konefka uwielbia gołąbki pod każdą postacią, ale nie lubi monotonii i jedzenia ciągle tego samego. Stąd to kombinatorstwo, bo tym razem mamy gołąbki z nadzieniem z mięsa wieprzowego, ryżu, cebuli, marchewki i cukinii.
Nadzienie jest wilgotne i fajnie smakuje. Do tego charakterny sos z połączenia bulionu wołowego, passaty, pesto z suszonych pomidorów i innych dobroci, żeby było jak najwięcej smaku.
Najlepiej na tych kombinacjach wychodzi króliś (doświadczalny), który napycha się różnorodnymi pysznościami. Taki to pożyje.

Gołąbki z mięsem i cukinią

Gołąbki z mięsem i cukinią

Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 23

Ingredients
  

Na farsz

  • 900 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 szkl suchego ryżu ugotować al dente
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 większa cukinia starta na tarce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na patelni
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Na sos

  • 750 ml bulionu wołowego
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 190 g pesto z czerwonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 pęczek koperku

dodatkowo

  • 2 główki kapusty

Instructions
 

Na gołąbki

  • Z kapusty wyciąć twardy głąb. Zanurzyć główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjąć na talerz i zdjąć miękkie wierzchnie liście. Włożyć kapustę ponownie do wody. Powtarzać czynność do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
  • W misce wymieszać mięso z ryżem,  i podsmażoną cebulą i resztą składników. Doprawić do smaku ziołami. Masę wyrabiać do czasu, aż będzie kleista.
  • Na liście nakładać niedużą ilość farszu i zwijać gołąbki. Na patelni z obu stron przesmażyć gołąbki. Ściągnąć z patelni. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym

Na sos

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Taką mieszanką zalać gołąbki i dusić ok 45 minut pod przykryciem
Keyword cukinia, gołąbki, mięso mielone, ryż
Gołąbki z mięsem i cukinią
Gołabki z nadzieniem mięsnym
Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki z cukinią
Gołąbki z mięsem i cukinią i ryżem

Podrzucam też przepis na gołąbki ze szpinakiem https://kroolinaria.pl/golabki-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube